Ook in 2017 draait de wereld gewoon door.
Een waarheid als een koe. Eerlijk gezegd krijg ik bij zo’n vergelijking meteen vraagtekens in mijn ogen. Ik beschik over redelijk wat fantasie maar ik kan mij er werkelijk helemaal niets bij voorstellen. Een waarheid als een koe. Komt niet zo vaak voor maar daar word ik stil van. Ik snap ‘m niet.

Dat de wereld blijft doordraaien staat ook als een paal boven water. Alweer zo’n uitdrukking die ik niet begrijp: een paal boven water.
In gedachten zie ik weer die simpele wereldbol van de lagere school voor me. Bestaat nog altijd in een poging om iedereen te laten begrijpen dat onze aarde rond is en draait. Zonder dat je daar iedere dag en nacht duizelig van wordt of vanaf valt. Ik snap het nog steeds niet maar geloof het wel.

Zorgen of de wereld blijft doordraaien heb ik niet.
Waar ik mij wel regelmatig zorgen over maak is dat bewoners van deze aardbol alsmaar vaker en verder doordraaien. Dan heb ik het over bomaanslagen, terrorisme, zomaar een uit de hand gelopen vechtpartij met dodelijke afloop, mensen met wel erg korte lontjes, aanranding en verkrachting, zinloos geweld.
Dat geldt natuurlijk niet voor allemaal; jij en ik doen daar immers niet aan mee. Als iedereen zo denkt en doet als wij tweeën is er in één klap vrede op de wereld. Een eeuwige utopie.

Er is geen glazen bol voor nodig om in de toekomst te kijken.
Trump en Poetin zijn vriendjes. Einde van de Koude Oorlog? Zo langzamerhand zal iedereen moeten wennen aan een volstrekt andere manier van denken en doen. Traditionele denkbeelden gaan volledig op de schop en worden vervangen door radicaal andere opvattingen. Menigeen juicht het van harte toe, anderen moeten nog wel even wennen en de rest komt in verzet. Ogenschijnlijk verandert er dus niks: fanaten, twijfelaars en protestanten of hoe noem je die laatsten.

Weet je. Ieder jaar weer valt mij op dat mensen vaak zo negatief denken. Pessimisme en doemdenken overheersen en als geboren optimist kan ik mij geen zinnige reden bedenken waarom. Natuurlijk, het zit in je genen of in je bloed is dan het argument. Kom op, onzin. Met een beetje goede wil kun je geleidelijk aan gaan proberen om dingen wat positiever te bekijken. Lukt vast niet de eerste keer maar als je oprecht wil toch zeker wel in de loop van dit jaar. En anders volgend jaar maar probeer het tenminste. Verander de wereld, begin bij jezelf.

Kennelijk zijn er altijd nog zo’n 800 miljoen mensen in de wereld die honger lijden.
Het begrip honger is natuurlijk rekbaar. Maakt dat wat uit voor het probleem? Natuurlijk niet. Maar al te vaak proberen mensen zich te verschuilen achter een deel van de waarheid. Het echte probleem wordt gemakshalve maar even vergeten. Met z’n allen zouden we het hongerprobleem best kunnen oplossen maar we willen het niet. Och, 800 miljoen. Maakt 100 miljoen meer of minder uit? Natuurlijk niet. Het gaat alleen maar om wat kille cijfers, politieke onwil, ordinair om geld.
Ook het vluchtelingenprobleem blijft de gemoederen in 2017 bezighouden. Wanneer zal het eindelijk eens gaan om het structureel oplossen van schrijnende menselijke nood, onbeantwoorde wanhoopskreten en niet alleen om politieke touwtrekkerij?

Ik kijk naar de afgelopen jaarwisseling. In Nederland voor 68 miljoen aan vuurwerk de lucht in. Weg, in een paar uur tijd in rook opgegaan maar wat hebben we een lol gehad. Poeh. Een kleine 500 mensen -deels omstanders- lopen letsel op. Lichtpuntje: aantal gewonden lager dan vorige jaren…..
Materiële vuurwerkschade zo’n 13 miljoen. Hoeveel geld zou er wereldbreed doorheen zijn gejaagd?

Ik denk aan die 800 miljoen.

 

Meer columns van Rob van Spanje? Lees zijn bundel Vis op vrijdag!
[bol_product_links block_id=”bol_56fec0b761913_selected-products” products=”9200000039366285″ name=”Vis op vrijdag” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

written by

2 reacties op De wereld draait door

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.