Wat moet ik daarmee?
We herdenken na vele, vele jaren dat Jezus aan het kruis is genageld en gestorven. Lijkt me niet echt een dag om als feestdag te herdenken. Zo leuk was Golgotha voor Jezus niet maar toch. We herdenken het als een feestdag. Ga je doemdenken dan is het meer dan sarcastisch.

Kennelijk gaat het om een hoger ideaal. Gestorven ter verzoening van de zonden in heel de wereld. Daarom is het een feestdag.
Ik blader even terug naar de jaren dat ik nog gelovig ben. Lang geleden. Herodes schijnt een bruut te zijn geweest die Jezus dood wil. Ook de gevangenneming en dood van Johannes de Doper staat op zijn conduitestaat. Uiteindelijk zal stadhouder Pilatus over Jezus moeten beslissen. Die wil hem eigenlijk graag vrij maar kiest ervoor om het volk te laten beslissen: Barrabas, een moordenaar, of Jezus. Het volk kiest en Pilatus volgt de wil van het volk.
Jezus wordt gekruisigd. Zijn kruis staat tussen dat van twee moordenaars. Pilatus wast zijn handen in onschuld. Niet hij maar het volk heeft immers beslist.

Ik heb helemaal niks meer met het katholieke geloof.
Vooral vanwege al die liturgische onzin en symboliek. Op vrijdag mag je als professioneel katholiek geen vlees eten. Op Goede Vrijdag al helemaal niet. Van wie niet, waarom niet? Ik heb dat onnozele geneuzel nooit begrepen en zal het nooit begrijpen. Wil ik ook niet. Ik stam nog uit de tijd dat Goede Vrijdag een verplichte vrije dag is. Voor ambtenaren. Daarom altijd meer dan populair. Dan hebben we ook nog paasmaandag. Wie legt mij uit waarom we twee dagen nodig hebben om eieren te eten, al dan niet van chocola? Meer dan mooi dat ik geen gelovige meer ben. In mijn jonge jaren wordt die flauwekul er simpel ingestampt. Gewoon, op school.

Van Witte donderdag tot en met paasmaandag zijn we kennelijk bezig om Pasen te vieren. Het is immers het belangrijkste christelijke feest. Kom op zeg, je kunt ook overdrijven. Ik geloof er nog geen meter van. Mijn gevoel zegt me bovendien dat we met z’n allen kerstmis toch veel belangrijker vinden. Vooral ook gezelliger, meer sfeer. Met Pasen denk ik eerlijk gezegd alleen maar aan die huppende paashaas met dat mandje op z’n rug. Ik hou van eieren, vooral van chocola. Daarom schrijf ik Paasei altijd met een hoofdletter.

Een stapje van 2000 jaar is anno nu gauw gezet.
Heeft niks met Pasen te maken maar ik zeg het toch. Het raadgevend referendum. Het volk wordt gevraagd te kiezen. Nou ja, kiezen. Eigenlijk alleen maar zeggen wat het vindt. Vooraf is duidelijk dat het verantwoordelijke politici geen bal interesseert wat het volk kiest. De uitslag staat allang vast. Da’s het verschil met een paar eeuwen geleden.

Ik kijk naar Frankrijk.
Een moslimterrorist meent zijn dodelijke idealen te moeten botvieren in een supermarkt. Arnaud Beltrame, een officier van de gendarmerie, is 44 jaar. Ouder zal hij niet worden. Vrijwillig neemt hij de plaats in van een vrouwelijke gegijzelde. Hij tekent zijn noodlot en bekoopt het met de dood. Tragisch. Een ware held. Hij redt slechts het leven van één persoon, niet van de hele mensheid. Maakt totaal niet uit. President Macron speldt hem postuum het Légion d’Honneur op.
Een kanunnik van de katholieke kerk staat op de eerste rij en claimt meteen dat deze bovenmenselijke opoffering alleen mogelijk is bij een christelijk geloof dat wordt gevoed door naastenliefde. Knul, vind je het gek dat steeds meer mensen het geloof de rug toe keren? Om heldendaden te verrichten hoef je niet gelovig te zijn.

Dit jaar denk ik met Pasen vooral aan hem.

 


Meer columns van Rob van Spanje? Lees zijn bundels Vis op vrijdag en Ik hengel maar wat!

[bol_product_links block_id=”bol_56fec0b761913_selected-products” products=”9200000039366285″ name=”Vis op vrijdag” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
[bol_product_links block_id=”bol_5a3418acac9a0_selected-products” products=”9200000086862039″ name=”Ik hengel maar wat rob” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

3 reacties op Goede Vrijdag

  1. De Mattheus Passion was weer heel fijn om te ervaren, maar ik ga voor de muziek van Bach, heb niets met geloof of de religie . Houd niet zo van chocolade , dus ook niet met paas-zoekeieren , allemaal flauwekul… en ach de vrije dag is meegenomen voor de werkenden onder ons, maar dat ben ik niet meer. Haha, twee dag iets vieren waar bijna Nieman echt iets mee heeft… feest van het absurdisme is ook mooi! Wens je veel lekkere chocolade Pasen toe, Rob❤️?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.