Vorig jaar had ik een dagkalender “Opgeruimd”. Er stonden allerlei tips in over hoe je je huis en je hoofd kon opruimen en opgeruimd kon houden. Nu en dan stonden er ook quotes in.

Waaronder deze, ‘bij dezelfde omgeving leeft toch ieder in een andere wereld’ van Arthur Schopenhauer. Met andere woorden, ieder van ons kijkt door een gekleurde bril. Een bril die gekleurd is door onze opvoeding, persoonlijkheid, vrienden, nieuws en ga zo maar door. Door al die factoren zijn onze werelden gevormd. We kunnen naar hetzelfde kijken en er hetzelfde of wat anders over denken.

Ik weet nog toen ik in Mauritshuis in Den Haag rondliep en het schilderij van ‘Meisje met de parel’ van Johannes Vermeer zag. Het was wel een mooi schilderij maar wat was er nou zo bijzonder aan. Dat kon ik niet zien. Ik was meer aangetrokken tot andere schilderijen, zoals ‘oude vrouw en jongen met kaarsen’ van Peter Paul Rubens. Dat sprak mij veel meer aan. Vaak worden onze meningen gekleurd door de meerderheid maar je hebt nog steeds verschillende aspecten uit je eigen wereld meegenomen. Daardoor kun je ervoor kiezen, laat je je kleuren door de meerderheid of kies je voor je eigen kleur.

Ik vind het altijd interessant hoe een ander ergens naar kijkt en ergens over denkt. Want juist door met andere ogen naar dingen kijken, kun je je wereld vergroten en je mening/denkwijze bijstellen of niet. Dat is juist het heerlijke aan boeken, ze nemen je mee naar diverse werelden waardoor je eigen wereld groter wordt. En voor de een kan het meer impact hebben dan voor een ander. En dat is eigenlijk ook wat betreft mensen. We kunnen naar hetzelfde persoon kijken en de een denkt, die ziet er goed uit en ander denkt, die is te dik, te kaal of wat dan ook.

Ik heb geleerd respect te hebben voor andere mensen, zijn/haar mening of ik het daar nu mee eens ben of niet. Als je open kunt staan voor een discussie dan kun je met elkaar erover discussiëren en past je je mening aan of niet. Zolang je dat maar met respect doet en je je mening niet de ander opdringt. Want dan toon je geen respect. Dan moet ik denken aan een discussie die ik een keer had met iemand over bepaalde kleurtint. Ik vond het wat groenig en ander vond het meer blauwig. En zo stonden wij te bakkeleien over die tint. Maar goed we zijn koppig en geven niet toe en respecteren elkaars mening. Alleen ik ben nu nog steeds van overtuigd dat het meer groenig was en ik heb bijna altijd gelijk!

Je moet mij niet jouw wereld opdringen, want dan blijf ik geheid in mijn eigen wereld en blijf je opdringen dat komt die Trump muur toch echt!

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.