Een Halbewaarheid.
De Nederlandse taal is alweer een nieuwe uitdrukking rijker. Staat niet voor halve waarheid maar voor leugen, bedrog en volksverlakkerij. Mijn spellingcontrole herkent het woord meteen.

Halbe begint zijn politieke loopbaan als gemeenteraadslid voor de VVD.
In die tijd klust hij nog wat bij op IT-gebied o.a. voor Shell. In die hoedanigheid belandt hij in 2006 in de datsja van Poetin. Samen met topman Van der Veer van Shell. Weliswaar niet aan de onderhandelingstafel voor miljardenonderhandelingen maar weggestopt achter in een zaaltje. Zo zegt ie. De boodschap van Poetin heeft hij wel verdomde goed gehoord. Hij was er immers zelf bij.

Die knul wordt Tweede Kamerlid en fractievoorzitter, uiteraard voor de VVD.
In die periode vertelt hij op een congres over zijn aanwezigheid in de datsja, zo’n tien jaar geleden. Beelden daarvan hebben we kunnen zien. “Ik was erbij.” Poeh, die Halbe. Echt wel een zwaargewicht. Hij heeft immers persoonlijk gehoord dat Poetin zei: “Groot-Rusland is Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne en de Baltische Staten; Kazachstan is nice to have.” Hij presenteert het als een potentiële dreiging van Rusland aan het Westen. Deskundologen twijfelen alom. De terloopse opmerking van Poetin blijkt slechts in historisch perspectief bedoeld. Een onbelangrijk detail dat Halbe over het hoofd ziet. Bedriegt tot meerdere eer en glorie van zichzelf willens en wetens ook zijn eigen partij.

Inmiddels is Halbe minister van Buitenlandse Zaken. Als dank voor zijn jarenlange inspanningen en niet geringe verdienste als medearchitect van kabinet Rutte III.
Mijn lijfblad de Volkskrant doet onderzoek. De bron van Halbe blijkt Van der Veer te zijn. Die verklaart meer dan duidelijk dat Halbe Zijlstra nooit samen met hem bij Poetin is geweest. Ook niet achter in een zaaltje. Bovendien is de vrije interpretatie van Zijlstra niet de zijne.

Zijlstra voelt steeds meer nattigheid. De Volkskrant ook.
Het gekonkel begint. Oké, ik heb gelogen. Ik was er inderdaad niet bij maar ik wilde mijn bron beschermen. Die opmerking van Poetin was wel van geopolitiek belang.
De coalitiepartners geven rugdekking. Hij geeft het ruiterlijk toe, open en eerlijk; dat siert hem. De een nog hypocrieter dan de ander. Politiek blijkt weer toneel, cabaret. Om Zijlstra te redden beamen zij allemaal dat de inhoud van Halbes boodschap wél juist is: oorlogsdreiging van Rusland aan de westerse wereld. Ook Rutte benadrukt het waarheidsgetrouwe karakter van die opmerking. Gelul in de ruimte en onzin. Hij weet van de ordinaire leugen van Zijlstra maar zwijgt. Vindt het niet de moeite waard om de Tweede Kamer te informeren. Rutte draait bij: het is wel een zonde maar geen doodzonde. Letterlijk de volgende dag vinden ze allemaal dat hij echt niet als minister te handhaven is.

Ik herinner mij nog Zijlstra’s uitspraak van enkele jaren geleden: oorlogsvluchtelingen komen naar Nederland voor borstvergrotingen. Walgelijk.
Nederland staat inmiddels voor schut in de hele wereld. The Lying Dutchman. Een ordinaire egocentrische leugenaar als boegbeeld en minister van Buitenlandse Zaken. In een paar dagen volledig afgefakkeld. Door zijn eigen stommiteit, zijn grove leugen. Hij stapt op. Logisch. Geëmotioneerd zegt hij zijn droombaan en ambities om ooit premier te worden vaarwel. Misschien wel definitief uit de politiek. De ene dag minister, een dag later alleen nog lid van de plaatselijke postduivenvereniging.

Medelijden? Nou nee. Een persoonlijk drama maar ik betrap mij toch op een meer dan gemiddeld vleugje leedvermaak. Hij staat toch zo graag in de schijnwerper? Is gelukt. Wereldwijd.
Halbe Zijlstra: “Ik heb altijd tegen mijn zoontje gezegd: je moet nooit liegen.”

Ik was er zelf bij.

 


Meer columns van Rob van Spanje? Lees zijn bundels Vis op vrijdag en Ik hengel maar wat!

[bol_product_links block_id=”bol_56fec0b761913_selected-products” products=”9200000039366285″ name=”Vis op vrijdag” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
[bol_product_links block_id=”bol_5a3418acac9a0_selected-products” products=”9200000086862039″ name=”Ik hengel maar wat rob” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

4 reacties op Halbewaarheid

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.