Ik heb een heel ander stukje op de plank liggen.
Klaar om te verzenden en dan schrik ik wakker door het nieuws over mijn bank. ING verhoogt schaamteloos het salaris van topman Hamers met vijftig procent. Van twee naar drie miljoen.

Voor deze ene keer noem ik mijn stukje toch maar een column.
Het maakt geen klote uit hoe ik het noem. Ook niet overdrijven want die drie miljoen zijn niet per maand maar per jaar. Typeert de bescheidenheid van meneer Hamers. Zo is meneer Hamers nu eenmaal. Op en top bescheiden, verlegen. Maar toch, het kriebelt, het jeukt. Hij wil vergeleken worden met andere klojo’s in verre landen. Althans wat zijn inkomen betreft. Ga dan godverdomme naar zo’n ver land en wordt daar ceo: chief executive officer. In normale mensentaal heet dat gewoon bestuursvoorzitter. Je doet precies hetzelfde maar de bankrekening tikt door. Een Engelse term voor wat je altijd doet levert toch al gauw een extra miljoentje op.

Natuurlijk. Die jongen heeft het moeilijk. Heeft nog steeds een krantenwijk want hij moet zijn gezin toch blijven voeden. Voor niks gaat de zon tenslotte op.
Hij ploetert en kloot maar door. Net als die tienduizenden ING-medewerkers die er dit jaar maar liefst 1,7 procent op vooruit gaan. ING heeft zich in alle bochten moeten wringen om die schamele kruimels te kunnen financieren. Daar heeft meneer Hamers zich toch maar even persoonlijk hard voor gemaakt. Walgelijk. Meneer Hamers heeft helemaal niks met die jongens en meiden van de werkvloer. Het plebs der natie dat het bedrijf gaande houdt. Daar staat ie ver van af. Hoog verheven, hij is immers bestuurder. Vijftig procent loonsverhoging is toch heel normaal. Van jou is er immers maar één.

Een jaar of tien geleden moet ING gered worden. Ondergang wordt voorkomen door een kapitaalinjectie van zo’n tien miljard. Betaald door de overheid; jij en ik dus. Heeft ING kennelijk wel terugbetaald dus mij hoor je niet klagen. Wat is een miljoentje bij die tien miljard?
De Tweede Kamer slaat de trom en gaat zich kennelijk ermee bemoeien. Minister Hoekstra (CDA) slaat ferme taal en heeft zelfs na het bekend worden van het nieuws meteen contact laten opnemen met de bank. Gaat wat laten onderzoeken. Bla bla bla. Er komt vast nog een commissie. Heftig en getuigt van daadkracht. Lach je rot in optima forma.

Volgens oud-Shell-topman Van der Veer is besloten nu door te pakken. Heer Van der Veer is voorzitter van de Raad van Commissarissen van ING. Pikt zijn financiële graantje heus wel mee. ‘Ralph Hamers is eredivisie maar werd Jupiler League betaald’. Aldus het Financiële Dagblad. Je denkt wat te weten van benzine en benoemt jezelf meteen tot deskundige van bankzaken en voetbal. Je reinste onzin die alleen wat heeft te maken met geld. Weet ie alles van. Balkenende houdt zich op de achtergrond. Is ook lid van de Raad van Commissarissen van ING. Kijkt naar zijn rekening. Kassa.

Ook deze storm waait wel weer over.
Ik gruwel, walg en kots.
Laat mij maar even; ik ben vast de enige.

 


Meer columns van Rob van Spanje? Lees zijn bundels Vis op vrijdag en Ik hengel maar wat!

[bol_product_links block_id=”bol_56fec0b761913_selected-products” products=”9200000039366285″ name=”Vis op vrijdag” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
[bol_product_links block_id=”bol_5a3418acac9a0_selected-products” products=”9200000086862039″ name=”Ik hengel maar wat rob” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

1 reactie op ING

 1. Nee hoor Rob, ik heb hetzelfde gevoel en dezelfde gedachte.
  Hoeveel mensen zijn er inmiddels ontslagen of worden nog ontslagen in de bankwereld?
  De belastingbetaler heeft ervoor gezorgd dat deze bank niet is omgevallen en deze meneer niet op straat is komen te staan en als dank mogen de rekeninghouders nog eens betalen voor meneer.
  Zou deze meneer zich wel realiseren, dat hij deze functie en het inkomen heeft door de mensen op de werkvloer? Als zij er niet waren zou deze functie niet bestaan.

  Ik kots, gruwel en walg met je mee.

  Laten wij gewone burgers maar gewoon lief zijn voor elkaar en oog hebben voor onze medemens. Dat brengt ons uiteindelijk meer dan die miljoenen.
  Wij zijn rijker dan die meneer.

  Fijn weekend Rob.

  Lieve groetjes,

  Mieke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.