Sinterklaas is amper van het netvlies verdwenen of de kerst- en nieuwjaarswensen dwarrelen alweer op de digitale deurmat.
Als ik al die goede wensen lees kan kerst 2016 voor mij niet meer stuk. Ik ga ik geweldige, warme en sfeervolle kerstdagen tegemoet zoals ik nog nooit heb meegemaakt. Vol verwachting klopt ons hart flitst nog even door mijn hoofd maar dat mag nu niet meer. Het is immers kerst.

Ik kan je precies vertellen hoe kerstavond dit jaar zal verlopen.
Gewoon hetzelfde als vorig jaar. Met vrouw en beide zonen samen in de woonkamer. Het is een van de zeer weinige dagen in het jaar dat de open haard zal branden. Voor de gezelligheid. Bij de kerstboom liggen door iedereen zelf gekochte pakjes.
Ik vraag mij ieder jaar weer af waarom mijn vrouw de moeite doet om ze dan in te pakken. Nou ja, dat weet ik natuurlijk wel: voor de gezelligheid. Om diezelfde reden regelt zij ook telkens weer het versieren van de (nep)kerstboom en wat sobere kerstverlichting buiten. Voor de gezelligheid.

Ik zit wat dat betreft vaak veel te rationeel in mekaar.
Zolang de kinderen nog klein zijn snap ik de logica: daadwerkelijk spannend en supergezellig. Wat kerstliedjes uit de oude doos op de achtergrond en samen meezingen. Wij kunnen hen in die jaren nog wijsmaken dat we dat lekkere vlees bij de slager hebben gehaald en dat Flappie echt uit het konijnenhok is ontsnapt. Pap heeft per ongeluk het deurtje laten openstaan. Niet huilen jongens want kijk eens wat er voor jullie onder de kerstboom ligt. Flappie is vergeten.
Die logica ontgaat mij volledig nu we met vier volwassenen bij elkaar zitten om pakjes te openen waarvan we allemaal weten wat erin zit.

Volgend jaar ga ík de kerstboom versieren.
Ik stel mij zo voor dat ik er dan een puur functionele boom van maak. Voor de variatie zal ik er geen kerstballen maar vrolijk gekleurde paaseieren in hangen. Het hele jaar door verkrijgbaar. Daarnaast een meer dan royale variëteit aan doosjes bonbons, zoete drop, koekjes en nog wat verdwaalde chocoladeletters. Milieuvriendelijk en er valt weer wat te smullen en te lachen.
Bijkomend voordeel is dat na ruim een week die hele boom is kaalgevreten en het opruimen van het hele spul in een oogwenk is gepiept.

Kerst, het feest van vrede op aarde.
Helaas maar al te vaak verworden tot slechts een commerciële topper van jewelste met vooral veel uiterlijk vertoon en overdaad. Al degenen die het zich kunnen veroorloven laten het geld weer eens lekker rollen en kunnen zich eindeloos uitleven in ongekende luxeartikelen en allerlei onzinnige prullaria. Opgeklopt uiterlijk vertoon zonder inhoud, 5-gangen schranspartijen met de kliko bij de hand voor alles wat je ook dit jaar niet meer op krijgt.
Eerlijk gezegd vind ik dat walgelijk maar is daar wat op tegen? Nou nee, als je daar gelukkig van wordt doe je dat toch…..
Laat ieder vooral kerstmis vieren zoals ie dat zelf wil.

Ook in ons welvarende Nederland zijn vele duizenden mensen die geen kerst vieren.
Ze zijn eenzaam of voelen zich eenzaam, ze hebben geen geld voor een kerstboom, cadeautjes of wat lekkers om te eten, misschien wel dakloos of aangewezen op voedselbanken. Gewoon mensen die het op een andere manier regelmatig erg moeilijk hebben. Mensen die om wat voor reden dan ook totaal geen zin hebben om kerst te vieren. Al die overdreven heisa en dat stompzinnige uiterlijk vertoon. Misschien wel herinneringen aan geliefden die er niet meer zijn. Ik begrijp hen maar al te goed. Niet iedereen kijkt uit naar kerstmis.

Twee schaapjes uit de kerststal aan de kerk van Heist-op-den-Berg (België/prov. Antwerpen) zijn dood teruggevonden, zo lees ik een dezer dagen. Een getuige ziet hoe één van de schaapjes door twee scholieren van een jaar of 14 wordt afgetuigd met een boekentas….. Het schaapje heeft het niet overleefd. Hoe ziek is de wereld waarin wij leven.

Dat soort dingen vergeten we maar al te graag: over tot de orde van de dag.
Op 25 december vieren wij met z’n allen kerst. Waarom? Ik weet het niet meer. Dat hoort nu eenmaal zo. Laat maar. De kerstgedachte reikt vele malen verder dan enkel die twee dagen en al dat uiterlijke vertoon zonder inhoud. Alle begrip voor mensen die bewust geen kerst vieren.

Ik probeer het hele jaar door de kerstgedachte voor ogen te houden zoals die ooit bedoeld is.
Telkens weer zie ik dat wij in een vaak mooie maar ook afgrijselijke wereld leven.

Ook deze kerst zal niet anders zijn.

 

Meer columns van Rob van Spanje? Lees zijn bundel Vis op vrijdag!
[bol_product_links block_id=”bol_56fec0b761913_selected-products” products=”9200000039366285″ name=”Vis op vrijdag” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.