De derde dinsdag van september. Ooit een belangrijke dag voor de Nederlandse politiek; van oudsher Prinsjesdag genoemd. Op die dag spreekt het staatshoofd in de Staten-Generaal van het Koninkrijk der Nederlanden in verenigde vergadering bijeen de troonrede uit.

Alleen die naam al. Prinsjesdag.
Geen hond weet wat daarmee wordt bedoeld. Verandert ooit weer in Prinsesjesdag.
Asscher wijst naar onze koning. Kijk Mark, dat is nou Willem-Alexander. Dat is de man voor wie je die lullige troonrede hebt laten schrijven. Die vrouw naast hem is Maxima, onze koningin. In onze participatiemaatschappij moet je zo’n premier toch een beetje helpen.

We schrijven 2017. Ons staatshoofd spreekt de troonrede uit.
Ik zit aan het beeld gekluisterd. Wat zou ie gaan vertellen?
Ik vraag mij werkelijk af of Alexander -zeg maar Willem- daar echt op zit te wachten. Nee, maar het protocol schrijft het voor. Hij moet wel. Een paar A4-tjes voorlezen die bewindslieden door hun ambtenaren hebben laten schrijven. Na correcties op spel- en taalfouten is onze koning verplicht om dat voor te lezen. Dat heet troonrede.

De bewindslieden zitten allemaal in eenzelfde kostuumpje helemaal vooraan als al die onzin wordt voorgelezen. Als marionetten kijken alsof ze iets nieuws te horen krijgen. Geef ze de volgende keer allemaal een vlaggetje. Op die eerste rij. Zwaaien. Hoera, hoera, hoera.
Ik ga effe kotsen.

Ieder jaar weer gruwel ik van die afgrijselijke taferelen.
Heuse volwassenen staan langs de route met vlaggetjes te zwaaien.
De hoedjesparade. Een of andere creatie van pak ‘m beet een paar duizend euro die na vandaag de container in kan. Ik was wel in beeld hè? Klijnsma spant de kroon. Maakt zich in één klap belachelijk voor de hele natie. Zo gaat een normaal mens echt niet de straat op. Mijn vrouw zou het zelfs niet met carnaval dragen; ook niet als het donker is.
Zoiets is politica. Gaat het plebs vertellen dat we weer moeten bezuinigen. Altijd gedacht dat politici een voorbeeldfunctie hebben. Walgelijk.

Ik probeer een beetje een beeld te krijgen wat zo’n dagje kost.
De begroting van het Koninklijk Huis gaat volgend jaar met 900.000 euro omhoog naar 42,3 miljoen euro. Gewoon, per jaar. Waarom? Geen mens die het weet. Betalen jij en ik.
Honderden mensen zijn in de weer. Niet alleen vandaag maar het hele jaar door. Die gouden of glazen koets moet er niet alleen vandaag tiptop uitzien. Ik stel mij zo voor dat Willem en Maxima ze niet persoonlijk poetsen. Het onderhoud ervan kost slechts miljoenen. Per jaar. Waarom? Geen mens die het weet.

En dan die paarden die dat misbaksel uit lang vervlogen tijden moeten voorttrekken. Het Koninklijk Huis heeft een eigen manege waar ze die paarden het hele jaar onderhouden. Die beesten moeten natuurlijk wel op de derde dinsdag in september in topconditie zijn. En daar zijn vele tientallen mensen het hele jaar mee bezig….. Het gaat goed met de werkgelegenheid.
Kost miljoenen per jaar. Waarom? Geen mens die het weet.

Schei uit met dat belachelijke gedoe. Schenk die koetsen aan een museum, schaf die manege af en koop een fatsoenlijke auto. Betalen wij wel. Onderhoud kost vast geen miljoenen per jaar. Kun je toch blijven glimlachen en zwaaien. Naar al die fans met hun vlaggetje.

O ja, onze Willem-Alexander.
Wat die knul vertelt? Nieuws in ieder geval niet. Volgens goed gebruik is alles allang uitgelekt.
Ik probeer mij wel eens voor te stellen hoe het zou zijn als ikzelf zo’n kuttoespraak zou moeten houden. Met uitgestreken gezicht een leuterverhaal vertellen terwijl iedereen al beter weet.
Ik zou het echt niet kunnen. Voor het aanschijn des volkes zou ik in tranen uitbarsten.

Panem et circenses. Geef het volk brood en spelen.
Wanneer stopt die onzin?

 

Meer columns van Rob van Spanje? Lees zijn bundel Vis op vrijdag!
[bol_product_links block_id=”bol_56fec0b761913_selected-products” products=”9200000039366285″ name=”Vis op vrijdag” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

written by

3 reacties op Prinsjesdag

  1. Willem is ook de sjaak door als eerste geboren te worden in het koninklijk gezin. Ik denk dat hij ook liever een pilotenpak aan zou trekken, vrouw en kinders gedag zeggen om daarna achter de stuurknuppel te kruipen voor een intercontinentale vlucht. In dit geval had hij meteen Maxima mee kunnen nemen naar the Big Apple.
    Overigens worden de meeste paarden elk jaar gehuurd Rob. In de koninklijke stallen hangen de livreiers en het paardentuig.
    Je zult tijdens het voorlezen toch tegen zo ’n stel lullo -s aan moeten kijken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.