Ooit ben ik geboren en ik word meteen gebombardeerd tot Rooms-Katholiek.
Daarna volgen natuurlijk het Doopsel, de Eerste Heilige Communie, het Vormsel. Alles uiteraard met een Hoofdletter. Ook mijn huwelijk wordt in de kerk bezegeld. Niet meer dan routine: dat hoort nu eenmaal zo
Het zijn die spaarzame momenten in mijn leven dat anderen beslissen hoe ik verder door het leven zal gaan. Denken ze.

Ten tijde van mijn eigen huwelijk heb ik wel het verstand der jaren bereikt. Ik ben er dus zelf met mijn volle verstand bij.
Eerlijk gezegd is ons kerkelijk huwelijk alleen nog maar een laatste stuiptrekking van het geloof om tegemoet te komen aan de aloude traditie binnen de familie. Trouwen doe je niet alleen voor de wet maar ook voor de kerk. Dat hoort nu eenmaal zo.
Ik vraag mij nog altijd af waarom ik dat destijds heb gedaan: trouwen voor de kerk. Het slaat nergens op. Een bruiloft organiseren voor familieleden, omes en tantes, neven en nichten, vrienden en goede bekenden. In die tijd (1980) gaat dat zo en ik doe er ook nog aan mee. Dat geld had ik vele malen beter aan andere dingen kunnen besteden.

Inmiddels gruwel ik van dat soort opvattingen: Dat hoort nu eenmaal zo.
Wat ik heb geërfd in mijn leven zijn christelijke waarden. De meest belangrijke vind ik zelf: gedraag je tegenover anderen zoals je zelf graag behandeld wilt worden, naastenliefde, respect, accepteer een ander hoe hij of zij is. Dat zijn voor mij de essentiële waarden in mijn leven die ik ook zal blijven koesteren. De bijbehorende normen bepaal ik zelf wel; dat hoeft een ander niet voor mij te doen want dan ga ik steigeren.

Katholiek ben ik allang niet meer. Al helemaal niet Rooms-Katholiek.
Gelukkig maar.
Nooit kijk ik meer in de catechismus van weleer.
Ik leef in 2016 en lees maar al te vaak de verhalen over allerlei escapades van geestelijken die zich aan jonge kinderen hebben vergrepen. Gruwelijk! Het wordt maar al te vaak met de mantel der liefde bedekt. Niet alleen door doorsnee burgers maar vooral ook door diezelfde RK-kerk. En dan zijn ze ook nog verbaasd dat het aantal kerkbezoekers zo drastisch minder wordt.
Ik begrijp het niet meer.

De rol van de vrouw volgens diezelfde katholieke leer.
Een ondergeschikte rol, onderworpen aan de wensen van de man. Ook seksueel. Echtscheiding lijkt binnen die opvattingen een excuus voor verkrachting en huishoudelijk geweld.
Ik lees onlangs het volgende artikel: http://www.demorgen.be/buitenland/spaanse-aartsbisschop-wijt-partnergeweld-aan-ongehoorzame-vrouwen-bde805d5/1bvm7Q/

Walgelijk.
Ik heb dat artikel nog eens gelezen; en nog eens. Het gaat toch echt om uitspraken van een aartsbisschop binnen de RK-kerk!
Respect voor iedereen die overtuigd is van zijn of haar eigen geloof, met alle dogma’s van dien.
Zelf prijs ik mij gelukkig dat ik al jaren geleden van mijn geloof ben af gevallen.

Dat wil ik graag zo houden.

 


Meer columns van Rob van Spanje? Lees zijn bundel Vis op vrijdag!
[bol_product_links block_id=”bol_56fec0b761913_selected-products” products=”9200000039366285″ name=”Vis op vrijdag” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

1 reactie op Religie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.