Als ik over longkanker schrijf, komt natuurlijk onvermijdelijk de vraag: heb jezelf gerookt? Logisch want roken is één van de belangrijkste oorzaken van longkanker. Ik schrijf er dus een stukje over. Niet zozeer omdat lezers dat vragen maar als afsluiting van mijn serie van acht columns over mijn eigen longkanker. Hierna beperk ik mij tot hooguit een enkel berichtje op Facebook.

In mijn jonge jaren rook ik. Ik ben -echt waar- jarenlang misdienaar geweest in een nonnenklooster. Het hele jaar door ’s morgens vroeg in alle ochtendrust via een godverlaten steegje naar dat klooster. De verleiding van dat sigarettendoosje in huis kan ik niet altijd weerstaan. Ik pik er regelmatig een mee, voor onderweg. Geen idee waarom ik dat ooit heb gedaan. Ontdekken of zo.

Na mijn carrière als misdienaar stop ik maar op de middelbare school begint het weer. Ruig doen, meedoen met al die anderen. Ik wil er natuurlijk wel gewoon bij horen. Nou ja, je kent die onzinargumenten wel. Dat gaat verder als ik een vaste baan krijg. Het is nog de tijd dat je tijdens kantooruren gewoon de hele dag mag roken. Vanuit de lift meteen een kopje koffie meepikken en dan aan het werk onder het genot van een lekker sigaretje. Later wat sigaartjes en dat gaat een groot deel van de dag maar door. Tijdens gesprekken, vergaderingen. Vandaag de dag onvoorstelbaar.

Gelukkig zijn opvattingen over roken inmiddels totaal veranderd.
De verplichte waarschuwingen op pakjes zijn wel bekend. Roken veroorzaakt meer dan 9 van de 10 gevallen van longkanker. Beschadigt uw longen en veroorzaakt beroertes en hartaanvallen, verstopt uw slagaderen en zo. Al die teksten vergezeld van foto’s waar je niet echt vrolijk van wordt. Voor menigeen afschrikwekkend maar een beetje dan wel verstokt roker wordt er niet koud of warm van. Simpel: geobsedeerd door z’n eigen verslaving. Verslaafden zijn ware meesters om niet anderen maar zichzelf wat wijs te maken. Ik rook al zolang; stoppen heeft nu geen zin meer. Ik rook maar tien sigaretten per dag. Valt wel mee hoor. Mijn huisarts vindt vijf sigaretten per dag niet erg; om te ontspannen. Ik ben alleen een gezelligheidsroker; heeft een ander toch geen last van? Zijn niet-rokers vast niet met je eens.

Ik stop bij de eeuwwisseling op 1 januari 2000. Onze kinderen zijn nog jong en ik kan het niet verkopen dat ik hen al rokend ga vertellen dat ze daar toch zeker niet mee moeten beginnen. Mijn kinderen zijn een geweldige stimulans en ik hou het vijftien jaar vol. Volhouden is een verkeerd woord. Na een paar weken wat ontwenningsverschijnselen gaat het vanzelf. Door mijn kinderen. Een paar jaar geleden komt er een tijd van nogal wat stress en gezeik aan mijn kop en begin ik weer. Een zwak moment.
Nicotinepleisters, de e-sigaret en de rest van alles wat mensen kan helpen met stoppen. Al die hulpmiddelen zijn toe te juichen. Ik heb ze nooit gebruikt; je moet het zelf doen. De een zweert bij langzaam afbouwen, een ander bij abrupt stoppen. Kies waar je jezelf het best bij voelt.

Inmiddels is het genoegzaam bekend. De machtige tabaksindustrie doet er alles aan om mensen bewust en heel snel verslavingsafhankelijk te maken en te houden. Zorgt al die rotzooi in dat rookgerei wel voor. Als je eenmaal begint, ben je in korte tijd verslaafd. Hoe je het ook draait of keert: wel of niet roken is ieders vrije keuze. Vaak moeilijk maar je beslist zelf.

Ik kan altijd genieten van kleine dingen.
Ook kan ik mij ergeren aan ogenschijnlijke peanuts. Op een openbare plek staan meestal voldoende prullenbakken, inclusief asbakken. Regelmatig rokers die hun peuk keurig naast die asbak mikken en gewoon laten liggen. Interesseert hen totaal niet. Stelletjes aso’s; ruim je eigen rommel op.

Nou weet je nog niet of ik zelf nog rook.
Vul zelf maar in.


Meer columns van Rob van Spanje? Lees zijn bundels Vis op vrijdag en Ik hengel maar wat!

[bol_product_links block_id=”bol_56fec0b761913_selected-products” products=”9200000039366285″ name=”Vis op vrijdag” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
[bol_product_links block_id=”bol_5a3418acac9a0_selected-products” products=”9200000086862039″ name=”Ik hengel maar wat rob” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

3 reacties op Roken

  1. Ook fijnstof is een venijnige oorzaak van luchtwegproblemen waaronder dus ook het ontstaan van longkanker.
    Daar hoor je de overheid nooit over.
    Overigens ik heb nooit gerookt.
    Ja een keer op tienjarige leeftijd een sigaretje van mijn verstokt rokende vader gepikt.
    Wat ben ik beroerd geweest 🙂

  2. Beste het is niet alleen het roken, het is van alles en beetje en voor het weet zit je in een straatje zonder einde. Iedereen beseft het en toch. Het is menselijk, de zonde van het te veel. Ik wens je veel sterkte toe.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.