Een paar jaar geleden zag ik een filmpje op Facebook voorbij komen en dacht, dat is een goede boodschap.
Vorig week zag ik weer dat filmpje voorbij komen en weer op Facebook. Ik dacht, nu ga ik er wat over schrijven omdat ik het met haar eens ben.

Het is een filmpje waarin Marianne Zwagerman iemand even tot halt roept. Blijkbaar had die persoon het woord ‘laagopgeleid of laag geschoold’ gebruikt. En dat kan haar blijkbaar zo kwaad maken. Wel zegt zij dat zij zich niet persoonlijk kwaad maakt op die persoon, maar meer op de algemeenheid en de regering.

Zij vertelde dat die mensen niet laagopgeleid zijn maar praktisch opgeleid. Ook die mensen zijn nodig. Er zijn twee soorten opgeleide mensen, praktisch en theoretisch. Niemand is beter dan een ander. Mensen die praktisch opgeleid zijn, zijn in meeste gevallen hard nodig. Want wie moet mijn auto maken als die het niet doet, wie controleert mijn ketel, wie schildert de buitenkant van mijn flat, wie legt het nieuwe dak? Juist, de mensen die praktisch opgeleid zijn.

Opleidingen die praktisch zijn, zijn logisch. Marianne Zwagerman kwam met een mooi voorbeeld van een theoretische opleiding: vrijetijdsmanagement. Ik wist niet eens dat dat bestond! En dat is dus blijkbaar een hoogopgeleide studie. En degene die dat heeft gestudeerd, kan voor de rest van zijn leven achterover zitten, terwijl een monteur regelmatig zich moet bij laten scholen omdat de techniek steeds verandert.

Ik vond dat echt een goed filmpje met een duidelijke boodschap: niemand is laagopgeleid! Mensen zijn of praktisch of theoretisch opgeleid. Wees trots op wat je kunt en voel je nooit beter of minder dan wie ook. En de een heeft wat meer tijd nodig om te leren en een ander gaat sneller door de stof heen. Dat betekent niet dat degene die sneller door de stof heen gaat beter is dan degene die meer tijd er voor nodig heeft. Net zoals iemand die theoretisch opgeleid is, niet beter is dan degene die praktisch opgeleid is.

 

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.