Een simpele titel.
Zo is ie ook bedoeld. Gewoon: Samen Dingen Doen.
Samen doe je toch altijd van alles en nog wat met anderen. Vanzelfsprekend toch?
Vergis je niet. Voor veel mensen is het helemaal niet vanzelfsprekend om regelmatig samen dingen te doen. Zij zijn of voelen zich vaak eenzaam. Wie reikt hen die helpende hand?
Het is slechts dat kleine gebaar dat mensen kan helpen om er weer bij te horen.

Binnen de gemeente Nuth waar ik woon is er sinds een aantal jaren een vrijwilligersproject met die naam: Samen Dingen Doen. Onder de vlag van WMO.
In 2010 is dat project gestart na een initiatief van twee vrijwilligers.
Een jaar later sluit ik bij hen aan.
Inmiddels zijn we met z’n vieren. Wij vormen geen bestuur; dat willen we helemaal niet. We hebben wel een eenvoudige taakverdeling: ieder doet waar hij goed in is. Dat werkt als team uitstekend.

Vereenzaming was en is een steeds toenemend probleem in onze maatschappij.
Mensen verliezen misschien wel hun partner, ze maken niet zo gemakkelijk meer contact met anderen. Ze verliezen steeds meer de aansluiting met de voor anderen zo vanzelfsprekende wereld van alledag. Zij kunnen dat razendsnelle tempo van vandaag de dag niet meer bijbenen. Vereenzaming is vaak voorspelbaar. Moeite om nog de deur uit te gaan; ze zijn het niet meer gewend.
Het lijkt zo simpel maar voor hen is die drempel vaak hoog.

Wat wij dan doen?
Eigenlijk is dat heel eenvoudig.
Wij nodigen mensen uit om af en toe samen wat te ondernemen. Kortom: om samen eenvoudige, leuke dingen te doe. Een wandelingetje, een praatje bij een kopje koffie, een picknick, een bedrijfsbezoek, een meer sportieve activiteit, bezoek aan een zorgboerderij. Het maakt helemaal niet uit wat wij doen, als het maar gezellig is om iets te doen. Vooral samen.

Laagdrempelig is voor ons project een sleutelwoord.
We hebben huisartsen, verenigingen, fysiotherapeuten, maatschappelijk werk e.a. aangesproken om eenzame mensen te attenderen op ons bestaan. Zij kennen die mensen vaak het best. Dat werkt. Wij maken gebruik van lokale televisie en van een veelgelezen huis-aan-huisblad. Daarnaast uiteraard mond-op-mondreclame. Er komen de laatste tijd steeds meer mensen spontaan naar onze activiteiten toe. Af en toe mogen wij ook een vluchteling verwelkomen. Ook voor hen is onze activiteit bedoeld. Zij zijn welkom.

In de eerste jaren worden de deelnemers gepamperd: de vrijwilligers doen een voorstel en dat wordt keurig uitgevoerd. Vandaag de dag vragen wij de deelnemers om -indien mogelijk- zelf een actieve rol te vervullen: kom maar op met jouw eigen ideeën voor een volgende sessie. Wil en kun je zelf mee-organiseren? Doe het maar; samen met anderen.
Als vrijwilligers faciliteren wij dan nog slechts. Uiteraard doen wij ook samen organiseren, contacten onderhouden met gemeente, verwijzers, media, etc. Maar het accent ligt op zelf laten doen.

Samen Dingen Doen.
Zo eenvoudig als het lijkt, is het ook.
Inmiddels is het een project vóór en dóór de inwoners van de gemeente Nuth. Wij blijven de deelnemers stimuleren om zelf met ideeën te komen en actief mee te doen met organiseren. Weer actief mee ga doen, daar gaat het om.

Onlangs hebben wij van de gemeente Nuth de stimuleringsprijs en kwalificatie “beste burgerinitiatief” gekregen. Inclusief de bijbehorende geldprijs.
De jury is van oordeel dat Samen Dingen Doen een dermate maatschappelijke waarde heeft, omdat hier inwoners van Nuth zich onbaatzuchtig inzetten voor een heel belangrijk maatschappelijk probleem.
Ook deelnemers praten met hun ogen. Je leest er regelmatig een eenvoudig dankjewel in; dat is mooi en daarvoor doen wij het.
Met die geldprijs organiseren wij een extra leuke activiteit voor onze deelnemers.
Vooral zij hebben deze prijs immers gewonnen, niet wij.

Zo eenvoudig als het klinkt, is het ook.
Samen Dingen Doen.

 


Meer columns van Rob van Spanje? Lees zijn bundel Vis op vrijdag!
[bol_product_links block_id=”bol_56fec0b761913_selected-products” products=”9200000039366285″ name=”Vis op vrijdag” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

2 reacties op Samen Dingen Doen

  1. Samen. Verrijkt het individu. Oud jong, vrouw man, LHTB, werkenden niet werkenden, zwart, geel , wit, rood of vanalles daartussen, religieus, humanistisch, kort, lang, vegetariër, carnifoor, allochtoon, autochtoon…..Limburgers, niet Limburgers, levenden en doden, mens en dier, dode en levende natuur………bij elkaar en met elkaar voor elkaar!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.