Kranten staan er vol van.
Iedere dag maar weer. Maar ach, dat is allemaal zo ver bij ons vandaan.
Dat is immers alleen maar in het Midden-Oosten of in Afrika. Daar worden duizenden mensen inclusief kinderen gemarteld, verminkt, vrouwen verkracht; moorden is wat de klok slaat . Dagelijks. Gelukkig hebben wij daar in ons beschaafde West-Europa geen last van.

Velen raakt het nauwelijks of helemaal niet meer. Het is zo ver bij ons vandaan.
We zijn eraan gewend. Jawel, we zijn eraan gewend. Niet aan de ellende die miljoenen mensen dagelijks meemaken. We zijn alleen maar gewend aan die krantenberichten. We lezen ze en daarna alles bij het oud papier. Over tot de orde van de dag.

De laatste jaren komt het steeds dichterbij en wij beginnen ons in het beschaafde Westen eindelijk te realiseren dat die dreiging al vele jaren voor miljoenen mensen vrijwel nooit anders is geweest. Dag in, dag uit. Slapen met bombardementen, wakker worden met bombardementen. Je leven wordt erdoor beheerst. Je weet niet beter. Wij kunnen ons er nauwelijks iets bij voorstellen.
Mensen proberen weg te komen van die waanzinnige ellende van alledag waar ze zelf helemaal niets aan kunnen doen. Ze laten huis en haard achter en ze hebben niets om mee te nemen. Helemaal niets. Het enige dat ze hebben zijn de kleren die ze aanhebben. Voor de rest: ze willen alleen maar blijven leven. Wij noemen dat een vluchtelingenprobleem…..

Jawel. Wij zijn immers het beschaafde Westen.
Zijn wij nu aan de beurt?

De aanslag op de Twin Towers in 2001 lijkt al zo lang geleden maar de herinnering eraan staat nog velen op het netvlies gebrand. Als Europeanen voelen wij ons betrokken: het is immers een regelrechte aanslag op de Westerse cultuur. Een aanslag op onze rechtsstaat, op onze normen en waarden en onze fundamentele rechten. Zo wordt dat in onze cultuur alsmaar ingeprent: een aanslag op onze fundamentele rechten. Voor de rest is ook Amerika ver bij ons vandaan.
Parijs trekt nu tijdelijk onze aandacht. Dramatisch wat er is gebeurd en nu is de stad Brussel in paniek. Het komt dichterbij. En daarna: Londen, Amsterdam, Rome, Athene? Of toch Australië? Misschien zelfs een nieuwe aanslag in Amerika?
Een onzinlijstje maar het zou zomaar waar kunnen zijn.

Rechts-extremistisch vaart er als populistische stroming voorlopig wel bij. Je ziet het in Duitsland, Frankrijk, Nederland. Lekker gemakkelijk alle moslims op een hoop gooien en de islam overal de schuld van geven. Goedkope oneliners, meer niet.
In mijn ochtendkrant lees ik: “Moskeeën in heel Frankrijk veroordeelden bij het vrijdaggebed de aanslagen. “We moeten nooit ophouden met zeggen en herhalen dat de authentieke islam lichtjaren verwijderd is van de haatideologie van deze terroristische criminelen”, aldus een verklaring van de nationale moslimkoepel CFCM, die onder moskeeën wordt verspreid.”

Mooi gezegd: “lichtjaren verwijderd van de haatideologie van deze terroristische criminelen”.
Deze terreuracties hebben niets van doen met de islam of met moslims. Laten we vooral niet generaliseren. Het zijn geïndoctrineerde, zieke geesten die de wereld angst willen aanjagen. Dat lukt en dat zal hen blijven lukken; telkens weer. Uitroeien zal nooit lukken. Omdat het terroristen zijn.

Zo af en toe denk ik terug aan ons eigen koloniale verleden.
Onderdrukking, verkrachting en moorden. Het was schering en inslag. Kennelijk willen we daar het liefst niet meer aan herinnerd worden. Het wordt doodgezwegen. Wat krantenknipsels; meer niet.

Het is nu 2015. Moeten we nou bang zijn?
Nou nee, integendeel. Hopelijk hebben ook wij geleerd van ons eigen verleden. Laten ook wij vooral zien hoe het ook anders kan: onze Westerse normen en waarden!

De telefoon gaat . Ik ik ik schrik en kruip bliksemsnel onder de tafel.
Mmmij krijgen ze er niet onder. Hhhet leven ggaat gewoon verder.
Stelletje malloten, die terroristen.

 


Meer columns van Rob van Spanje? Lees zijn bundel Vis op vrijdag!
[bol_product_links block_id=”bol_56fec0b761913_selected-products” products=”9200000039366285″ name=”Vis op vrijdag” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.