Hét feest van het jaar in Limburg en Brabant.
Voor Hollanders: Vastelaovond is hetzelfde als carnaval, maar dat terzijde. Er gaan stemmen op om Vastelaovond tot nationale feestdag te maken. Zelfs als oerdegelijke Limbo gaat mij dat toch net een paar meter te ver.

Alhoewel. Met carnaval slaan verbroedering en gelijkheid de maat. Alles in de sfeer van gezelligheid; samen. Wie legt mij uit waarom carnaval maar drie dagen duurt?
Pasen, Sinterklaas en Kerst verbleken tot meer dan sneeuwwitte beddenlakens bij wat Vastelaovond bij mensen teweeg brengt. Het gaat om samen weer plezier hebben. Zijn we vaak niet meer gewend. Plezier om wat? Maakt helemaal niet uit als het maar samen is. En leuk en gezellig is en blijft.
Carnaval blijft heus niet beperkt tot die beruchte drie dagen. Voor insiders en echte carnavalsvierders is dat feest al maanden geleden begonnen. De dames- en herenzittingen, prinsenproclamatie, bouwen van praalwagens en kostuums naaien voor de optochten. Het een nog mooier dan het ander. Daarna begint het voor de buitenstaander echte carnaval pas. De gedachte achter carnaval zou het hele jaar moeten duren.

Nu ik het toch over die optochten heb.
In de buurt waarin ik woon gaan we weer eens samen ouderwets lol maken en lopen we als groep ook mee in de plaatselijke optocht. Ook ik ben weer van de partij; jaren niet meer gedaan. We trekken als buurtgenoten mee in de optocht als gewone normale mensen.

Carnavalsgek ben ik al lang niet meer.
Wel jarenlang geweest. Dit jaar precies vijfenveertig jaar geleden ontmoet ik met carnaval mijn huidige vrouw. Hoef ik niet ver voor te reizen. Ik tref haar in een van de weinige plaatselijke uitgaansgelegenheden, onder schuins toeziend oog van haar ouders. Ik ken haar ouders en vraag hen vóór de kleine uurtjes of zij vanavond een uurtje langer mag blijven. Ik breng haar straks wel veilig thuis. Zij woont nog geen honderd meter bij mij vandaan. Ik krijg hun zegen en sindsdien is het helemaal misgegaan met mij.

Ik twijfel niet lang of ik er wel over wil schrijven. Carnaval en drank. Je hebt carnavalsmalloten en echte carnavalsvierders. Die eerste halen vaak de voorpagina’s vanwege wanstaltig gedrag: overmatig drankgebruik, vernielingen. Simpel: teveel gezopen en kennen hun grenzen niet meer. Heeft niks te maken met carnaval en is heus niet gezellig. Afvoeren die hap.
Dat is wel vaak het beeld dat blijft hangen bij buitenstaanders en sensatiebeluste media. Leidt alleen maar tot vooral ongenuanceerde vooroordelen. Een tautologie. Ik kan net zo goed zeggen dat alle Amsterdammers drugs gebruiken omdat Amsterdam nu eenmaal die naam heeft. Zelfde onzin die nergens op slaat.

Ik denk aan een uitspraak van Salomon Baer-Oberdorf: “Aan enig mens is niets zo echt als zijn masker.” Denk er maar even over na wat hier staat.
Vier carnaval, vier feest, geniet. Samen.

Alaaf!

 


Meer columns van Rob van Spanje? Lees zijn bundels Vis op vrijdag en Ik hengel maar wat!

[bol_product_links block_id=”bol_56fec0b761913_selected-products” products=”9200000039366285″ name=”Vis op vrijdag” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
[bol_product_links block_id=”bol_5a3418acac9a0_selected-products” products=”9200000086862039″ name=”Ik hengel maar wat rob” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

written by

2 reacties op Vastelaovond

 1. Weer top Rob!
  Precies zoals het is.
  En jammer genoeg kan ik niet zeggen wie jij bent op bovenstaande foto, laat staan dat ik weet wie de rest is.
  Ik ga zelf al jaren niet meer op stap, maar voor de gezelligheid kijk ik naar de sleuteloverdracht en een stukje optocht. Toch een beetje proeven.

  Alaaf en unne gooje Vastelaovond.

  Groetjes,

  Mieke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.