Bij het zien van deze titel denk je vast dat dit stukje over mijzelf gaat.
Begrijpelijk maar het gaat niet over mij maar wel over een andere Zuid-Limburger. Van oorsprong uit Valkenburg, een buurgemeente van mijn eigen woonplaats. Maakt niet uit. Allebei uit het zuiden des lands dus altijd goed denk ik dan maar.

Af en toe volg ik het nieuws en ik lees dat die andere limbo uit de buurt even in de nesten zit. Door zijn ex beschuldigd van mishandeling.
Hoe kan dat nou? Hij is toch altijd zo’n wonderboy geweest? Die knul gaat in de politiek en wordt op jonge leeftijd de jongste in alles wat je als politicus kan verzinnen: gemeenteraadslid, kamerlid en zelfs minister. In alle categorieën steeds de jongste. Door CDA-prominenten bestempeld als nieuwe partijleider en wellicht toekomstig premier.

Tot ieders verbazing laat hij de politiek in één klap voor wat het is en gaat zich helemaal richten op zijn privéleven. Om wat bij te verdienen wordt ie voorzitter van de Raad van Commissarissen bij KLM. In die kringen een schnabbel. Na een jaar wordt ie overduidelijk te licht bevonden en meteen afgeserveerd. En dan denk ik automatisch weer aan het CDA, zijn politieke nest. Wij achten hem geschikt als toekomstig premier. Laat maar. Zo sta je in de kijker en effe daarna volledig afgebrand. Zo gaat dat in die kringen nu eenmaal.

En dan wordt ie lid van het IOC. Je moet toch wat.
Voorgedragen na meer dan uitvoerige lobby’s en met aanbeveling van onze koning Willem-Alexander himself. Ervaring met sport op dat niveau nul komma niks. Geeft niet want hij is een ster aan het firmament en staat voor de camera’s naast het koninklijk paar vrolijk te smilen en te zwaaien. Daar wordt ie voor betaald. Ach, da’s maar een bijbaantje van enkele tienduizenden euro’s per jaar. In die kringen heet dat vrijwilligerswerk.

Zijn privéleven komt in de belangstelling. Nou ja, raakt in opspraak.
Mishandeling van zijn ex. De beschuldiging liegt er niet om. Gebroken elleboog, kneuzingen en een hersenschudding. Lijkt me niet niks als dat zo is. Kan ik niet over oordelen maar de zaak belandt bij de rechter en dan hoort er uiteraard ook een jurist bij. In dit geval niet de eerste de beste strafrechtadvocaat. De beschuldiging mishandeling wordt eerst afgezwakt tot lichte mishandeling en daarna tot onderling handgemeen. Ach, dat is de kul waar juristen hun kost mee verdienen. Bagatelliseren.

Een onderling handgemeen. En daarvoor kom je bij de rechter en schakel je een strafpleiter in.
Ik schraap wat krantenartikelen van de laatste weken bij elkaar. Alleen op basis daarvan kan ik natuurlijk geen oordeel vormen dus kijk ik ook even naar een live-uitzending waarin Kamil (pseudoniem) zijn zegje doet. Nieuws uit de eerste hand. Op z’n Trumpiaans wijst hij vooral naar de media. Die geven de feiten niet, niet volledig of onjuist weer. Onbetrouwbaar dus.
Ik luister nog even naar zijn verbale gekonkel en krijg plotseling braakneigingen.

De meningen over dat joch verschillen nogal.
IOC en NOCNFS hebben de druk opgevoerd en nemen afscheid. Ook topsporters geven hun mening. Zijn aanwezigheid als boegbeeld voor de sport wordt niet meer op prijs gesteld.

Feit is dat hij een werkstraf heeft gekregen en wel degelijk een strafblad heeft. Dat hij schikt met justitie om verdere strafvervolging te voorkomen doet daar niet aan af. Het was alleen maar een onderlinge afspraak met de officier van justitie om een paar uur vrijwilligerswerk te doen.

Walgelijk.

 

Meer columns van Rob van Spanje? Lees zijn bundels Vis op vrijdag en Ik hengel maar wat!

[bol_product_links block_id=”bol_56fec0b761913_selected-products” products=”9200000039366285″ name=”Vis op vrijdag” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
[bol_product_links block_id=”bol_5a3418acac9a0_selected-products” products=”9200000086862039″ name=”Ik hengel maar wat rob” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

3 reacties op Wonderboy

 1. Geen woord aan toe te voegen Rob.
  Zoals altijd eerlijk, genuanceerd en met een glimlach jouw mening verwoord.
  Je gevoel en denkwijze op papier gezet.
  Je zet wederom menigeen aan het (na)denken.

  Lieve groetjes,

  Mieke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.