Het geouwehoer is alweer maanden aan de gang.
Voor het zoveelste jaar achter elkaar: de zwartepietendiscussie.
Houdt dat gezeik nu nooit op?

Ik geef even het woord aan Margrite Kalverboer.
Wie? Margrite Kalverboer, onze Nationale Kinderombudsvrouw.
“De figuur van Zwarte Piet kan bijdragen aan pesten, uitsluiting of discriminatie en is daarmee in strijd met het VN-Kinderrechtenverdrag. Zwarte Piet moet zodanig worden aangepast dat kinderen geen negatieve effecten meer ervaren door het Sinterklaasfeest. Door Zwarte Piet te ontdoen van discriminerende en stereotyperende kenmerken kan er van hem een figuur gemaakt worden die recht doet aan het plezier dat zovelen beleven aan de Sinterklaastraditie.”

Of ik het met haar eens ben?
Hoe kan ik het eens zijn met holle kretologie waarin in perfecte ambtenarentaal helemaal niks wordt gezegd. Er staat echt helemaal niks! Zo kan ik ook wel Nationale Kinderombudsvrouw zijn.
De zoveelste op rij die dit simpele kinderfeestje in een perspectief probeert te plaatsen dat er helemaal niet is. Al helemaal niet hoort te zijn. Natuurlijk is het wel haar taak om dit soort dingen aan te zwengelen denk ik dan maar. Verkondig dan ook een duidelijk standpunt in voor iedereen begrijpelijke taal. Mag ie zwart zijn of niet? Is het een uiting van racisme? Mogen andere kleuren ook? Dat mis ik.

Behalve onze Kinderombudsvrouw heeft ook het kabinet zich al meerdere malen over dit heikele onderwerp gebogen. Terecht dat het kabinet daarin geen standpunt inneemt. De mensen regelen het zelf maar. Logisch. Waar zijn we mee bezig?
Het onderwerp belandt -jawel- op het bordje van de Verenigde Naties! Meer dan belachelijk; ik kan mij andere onderwerpen voorstellen. Er komt een heuse VN-commissie die dit thema helemaal gaat analyseren. Nog voordat die commissie is begonnen weet je al dat er weer het zoveelste breuzelrapport gaat komen over Zwarte Piet in relatie tot racisme.

En dan is er ook nog Verena Sheperd, via haar onderzoeken naar racisme gelieerd aan de VN.
Behalve hoogleraar is zij ook historica. Vast een tikfout: moet hysterica zijn. Volgens mij totaal verdwaald in haar eigen specialisme en het spoor volledig bijster. Zij concludeert dat het sinterklaasfeest neerkomt op “terugkeer van de slavernij in de 21e eeuw”…..
Ik hap naar adem.

Terug naar de realiteit van alledag en ik zie dat half Nederland inmiddels over de winkelketen Jumbo heen valt. Die gaat iedere associatie met deze onzin uit de weg en weert Klazen en Pieten uit de schappen. Verontwaardigde klanten. ingezonden brieven, advertenties op social media. Van mij hadden ze die klazen en pieten best wel in hun winkels mogen etaleren maar ik begrijp hun keuze.
Het gaat nergens over.
Nou ja, het gaat wel ergens over: een kinderfeestje.

Nederland is multicultureel. Wij respecteren ook andere tradities.
Doorgaans zit ik heel simpel in elkaar. Een voorstel.
Vanaf vandaag schaffen we Sinterklaas en Zwarte Piet resoluut af. Jawel, weg met die antieke ouwe hap en kennelijk racistische achtergrond. In plaats daarvan laten we kinderen gewoon ieder jaar weer de rituelen zien bij het Offerfeest. Niks racisme maar levende en spartelende beesten in doodsangst de strot doorsnijden. Uiteraard live. Ook Sinterklaas is tenslotte niet meer dan een ritueel en telkens live in beeld. Het is een kinderfeestje.

Blijven nog over de paashaas en de kerstman.
Slachten? Ik twijfel.

Ik wacht op de volgende VN-commissie.

 


Meer columns van Rob van Spanje? Lees zijn bundel Vis op vrijdag!
[bol_product_links block_id=”bol_56fec0b761913_selected-products” products=”9200000039366285″ name=”Vis op vrijdag” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

3 reacties op Zwartepietendiscussie

  1. Dit is precies waar ik ook tegenaan loop. Al die mensen die zeuren over slavernij en discriminatie, zijn geboren NA de slavernijtijd. Het is ontzettend jammer dat een kleine groep mensen, het verziekt voor de bevolking.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.