Kortgeleden kwamen we in contact met Harold van den Bosch die eigenaar is van de webshop De Spaanse verwennerij. Vol enthousiasme vertelde hij over zijn Spaanse producten van het Ibérico varken. Denk daarbij aan ham maar ook aan diverse worstsoorten. Als zijn producten echt zo geweldig waren dan wilden we dat best eens testen en daar was Harold wel voor in. Hij stuurde ons een pakketje met zijn lekkerste Spaanse producten toe en wij sloegen al watertandend aan het testen.

De producten die we mogen testen van De Spaanse verwennerij zijn afkomstig van het Ibérico varken. Deze varkens voeden zich met eikeltjes en wilde grassen en geeft de Ibérico producten een voortreffelijke smaak. Van de Spaanse verwennerij mochten we de Paleta, Presa, Lomo, Chorizo en Salchichón testen. Hieronder hebben we ze netjes voor je op een rijtje gezet:

Ibérico de Bellota Paleta
Deze ham is afkomstig van de voorpoot het Ibérico varken en is een gezonde culinaire verrassing welke op natuurlijke en ambachtelijke wijze is ontstaan. De Bellota Paleta is een ware traktatie voor de smaakpapillen, mede omdat deze ham meer dan 24 maanden op een speciale natuurlijk manier is gerijpt.

We lieten de ham eerst op kamertemperatuur komen, want direct uit de koeling is deze te koud en dan komt de lekkere smaak niet tot zijn volste recht. De ham heeft een sterke, nootachtige smaak en je proeft duidelijk verschil met een alledaagse ham.  Het vlees is vrij stevig en heeft dan ook een lekkere bite.

Ibérico de Bellota Presa
Deze overheerlijke Presa is een gezonde culinaire verrassing welke op natuurlijke en ambachtelijke wijze is ontstaan. De worst is afkomstig van het gedeelte boven de schouder. Door het vele bewegen van het varken is deze ham mooi van structuur en heerlijk van smaak door een natuurlijke rijping van 2 maanden.

De Presa heeft tijdens de Great Taste in 2019 maar liefst het maximaal aantal sterren in de wacht weten te slepen. De Great Taste is een internationaal evenement waarbij 12772 producten blind worden geproefd door panels die bestaan uit top chef-koks, redacteuren van gerenommeerde vakbladen over food, restauranthouders en retailers in de food.

De Presa bevat wat meer vet dan de Lomo en heeft ook korter gerijpt. En dat proef je, want dat maakt het vlees erg mals. De Presa smelt dan ook bijna weg op je tong. De smaak is wat minder sterk maar daarom zeker niet minder lekker.

Ibérico de Bellota Lomo
De Lomo is afkomstig van de varkenslende. Dat is wat magerder vlees, maar door de voeding van het varken, de eikels, is de Lomo toch rijk en romig van smaak. Deze Lomo Ibérico de Bellota is minimaal 150 dagen gedroogd.

De Lomo heeft langer gerijpt en daardoor is het vlees wat stugger van structuur.  Naast een wat stevigere bite zorg dat ook voor een intense smaak. De Lomo smaakt een beetje zoutig en heeft een heerlijke nasmaak.

Ibérico de Bellota chorizo
De chorizoworst is afkomstig van diverse delen van het Iberische varken. Een culinaire verrassing die op natuurlijke en ambachtelijke wijze is gemaakt. Deze Ibérico de Bellota chorizo heeft 6 maanden op een speciale natuurlijk manier mogen rijpen.

De chorizoworst is licht pittig van smaak, een beetje kruidig maar niet te. Eigenlijk precies goed. De plakjes zijn lekker groot en het vlees is mals. Een heerlijke worst om zo tussendoor te eten of je boterham mee te beleggen.

Ibérico de Bellota Salchichón
Deze worst bestaat uit de mooiste delen van het Iberische varken, waarbij het smaakvolle vet is behouden. Door de toevoeging van rozemarijn, peper, nootmuskaat en andere kruiden is de worst heerlijk zacht van smaak en heeft deze een mooie structuur. De Salchichón Ibérico de Bellota is minimaal 45 dagen gedroogd.

De Salchichónworst heeft een grove structuur en bevat stevig vlees. Dat maakt deze worst er eentje met karakter. De worst heeft een stevige bite en een kruidige nasmaak. De Salchichónworst leent zich dan ook uitstekend om lekker bij de borrel te nuttigen.

Na deze proeverij is het ons wel duidelijk geworden; de Ibérico producten van De Spaanse verwennerij zijn gewoon superlekker. Je proef dat de producten op ambachtelijke wijze zijn gemaakt. Daarnaast zijn tussen de diverse vleeswaren ook de verschillende rijpingsprocessen te proeven. Hoe langer het product is gerijpt, hoe intenser de smaak.


Naast de verschillende Ibérico vleeswaren die we hebben mogen proeven heeft De Spaanse verwennerij ook diverse lekkere olijfolies in hun assortiment. Hun website is dan ook zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen. Door de prachtige foto’s wordt het echter wel heel moeilijk om de verleiding te weerstaan om één of meerdere van hun producten te bestellen.

Neem snel een kijkje op https://despaanseverwennerij.nl/ en ga ook eens lekker genieten van de specialiteiten die De Spaanse verwennerij te bieden heeft.

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.