nature-667558_1280

Kerst staat voor de deur. Dit betekent over het algemeen uitgebreide kerstdiners. Mensen maken van deze gelegenheid gebruik om unieke gerechten te serveren, zoals kikkerbilletjes, eendenlever of konijn.
Over het algemeen weten veel mensen dat foie gras, oftewel vervette ganzenlever, op een dieronvriendelijke manier wordt gemaakt. In Nederland is het verboden, maar natuurlijk weet de horeca dit te omzeilen en wordt dit alsnog uit het buitenland (zelfs uit België) geïmporteerd.
Ik zal de feiten even op een rijtje zetten, in de hoop dat mensen de gruwelijke waarheid onder ogen willen zien.

Hoe wordt vervette ganzenlever gemaakt?
De ganzen worden in de laatste weken voor de slacht dwangmatig vetgemest. Dit wordt gedaan via een lange stalen of rubberen buis die drie keer per dag een vette maïspap hun slokdarm in pompt. Deze verschrikkelijke manier van voeden veroorzaakt pijn, angst en ernstige ademhalingsproblemen.

Dit is helaas nog niet alles: Deze lange buis wordt niet zacht in hun slokdarm gedrukt, dit gebeurd met veel geweld, waardoor meer dan de helft gewond raakt aan hun hals en strot. Daarnaast lopen ze vaak infecties en botbreuken op. Het is niet zeldzaam dat de slokdarm van het dier geperforeerd raakt door de buis.

Door het toevoegen van enorme hoeveelheden vetrijke pap ontstaat er een zieke vervette lever die haar werk niet meer kan doen…en die mensen vervolgens vrijwillig opeten (jongens, het is een ZIEKE lever…dit plaatje klopt op zoveel manieren niet). Hij zwelt op en drukt de andere organen, waardoor het nog meer pijn en ongemak bij de eenden en ganzen veroorzaakt, die al in kleine kooitjes gepropt zitten. Voordat ze geslacht worden, staan hun poten door de grootte van de zieke lever in zo’n vreemde positie dat ze niet eens meer kunnen lopen.

Of ze nou sterven door leverfalen, verdrukking van hun organen of de verwondingen door de voedingsbuis, één ding is zeker: ze sterven een verschrikkelijke dood! Een dood die eigenlijk een verlossing moet zijn, omdat ze in zulke verschrikkelijke, dieronvriendelijke, kleine en donkere hokjes hun dagen slijten en nooit het daglicht zullen zien. Kortom: geen leven dat je deze onschuldige dieren aan wilt doen! Doe iets goeds met de feestdagen en kom in actie!

Wat kun je doen om ze te helpen?
1. Eet geen foie gras. (Ik denk niet dat je dat al deed, want als je niet begaan bent met dieren lees je dit stuk niet.)
2. Vertel minstens één persoon welke lijdensweg de gans heeft afgelegd voordat het stukje foie gras op hun bord ligt, in de hoop dat je hun mening hierover kunt veranderen.
3. Heb jij ergens foie gras op het menu zien staan? Laat dan het restaurant weten wat je ervan vindt.
4.Wakker Dier werkt aan een beter leven voor dieren. Zij zijn te steunen met een donatie, die zij gebruiken om campagnes te voeren om meer mensen te overtuigen om het onnodige dierenleed in de vee-industrie te stoppen.
5. Op internet vind je regelmatig petities die worden opgezet door goede mensen die de dieren willen helpen. De petities tegen foie gras zijn net gesloten, maar via zoekmachines zijn er nog genoeg andere petities te vinden. Het kost maar een minuutje van je tijd en kan veel verschil maken.

Video’s over foie gras:
Giel Beelen heeft zich voor Wakker Dier laten dwangvoeren, waar ik enorm veel respect voor heb. Zie hier het filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=AAGhCJYFFtM
Wakker Dier ontmaskerd het zogenaamde ‘diervriendelijke foie gras’, een grote leugen in de horeca:

Meer weten over Wakker Dier? Ga dan naar www.wakkerdier.nl

Meer Back to Basic? Kijk op Mama goes back to Basic

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.