Amon,ik ben de kleindochter van een nazikampbeul – Jennifer Teege en Nicolar Sellmair

Haar huid is donker. Haar vader kent ze niet. Haar moeder ziet of spreekt ze nauwelijks, omdat ze als baby ter adoptie werd aangeboden. Pas op achtendertigjarige leeftijd ontdekt Jennifer Teege door toeval haar familiegeheim. Ze is de kleindochter van nazi kampcommandant Amon Göth, ook bekend van Steven Spielbergs film Schindlers List. Göth was verantwoordelijk voor de dood van duizenden mensen en werd in 1946 opgehangen. Jennifer realiseert zich dat haar grootvader haar zou hebben aangemerkt als ‘onzuiver’ en haar zou hebben doodgeschoten.

Jennifer Teege heeft een Duitse moeder en een Nigeriaanse vader. Vanaf haar zevende groeide ze op in een pleeggezin. Sinds 1999 is ze copywriter en ontwerper in de reclamewereld. Jennifer woont in Hamburg.

In Amon, ik ben de kleindochter van een nazikampbeul lees je het verhaal van Jennifer. Toevalligerwijs komt zij er via een boek achter dat zij de kleindochter is van nazikampbeul Amon Göth. Wanneer zij in de bibliotheek een boek tegen komt en er op de cover een foto van haar biologische moeder staat begint er bij Jennifer iets te dagen. De vrouw van het boek, haar moeder, beweerd de dochter te zijn van Amon Göth, een man die afschuwelijke daden verrichte in de Tweede Wereldoorlog. Jennifer kent de man alleen uit films en de geschiedenis, maar nu komt ze erachter dat ze zijn kleindochter is. Deze ontdekking doet haar leven op zijn grondvesten schudden. Toch is Jennifer vast van plan alles boven water te krijgen en komt haar leven, verleden en toekomst, opeens in een heel ander daglicht te staan. Hoewel Jennifer ging direct slachtoffer van de oorlog is, krijgt ze er wel volop mee te maken wanneer ze het verleden wordt in getrokken.

Zodra je de eerste bladzijde van dit boek openslaat wordt je het verhaal in getrokken. Dat komt omdat het verhaal direct begint bij het moment dat Jennifer het boek met op de cover haar moeder in de bibliotheek tegen komt. Meteen beseft ze dat dit boek over haar roots gaat en ze gaat op zoek naar de geheimen uit haar verleden. Tragisch, want deze zijn alles behalve positief te noemen. Hoewel ze Amon kent, heeft ze nooit kunnen vermoeden dat zij een nakomeling van hem is. Ze komt ontzettend met zichzelf in de knoop en besluit naar het beruchte kampen Plaszów en Auschwitz af te reizen. Ook doet ze een poging om het contact met haar biologische familie weer te herstellen.

Een prachtig boek wat heel duidelijk laat zien dat de Tweede Wereldoorlog een enorme impact heeft gehad, zelfs nog generaties later. Door de fijne, vaak directe schrijfstijl gaat het verhaal echt leven, alsof je samen met Jennifer op zoek gaat naar haar verleden. Voor liefhebbers van boeken over de Tweede Wereldoorlog is ook dit mooie boek een must read.

Uitgeverij: the House of Books
ISBN: 9789044344486
Pagina’s: 288
Prijs: € 19.95

 

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.