Avocado’s zijn er niet alleen voor veggies en hipsters: dit groene goud zit boordevol goede voedingsstoffen en dat proef je. Genoeg redenen dus om jezelf en anderen te verrassen met de heerlijkste avocadogerechtjes.
Met spek en ei als ontbijt; bij een salade, ceviche of wrap als lunch, in guacamole of salsa bij de apero en, welja, zelfs in een burger of brownie.
IT’S AVOCADO TIME!

De avocado is een krachtige vitamine- en mineralenbom; ook wel het ‘groene goud’ genoemd. Deze vrucht zit vol antioxidanten, onverzadigde vetten, vezels, vitamine K, C, E, B6 en bevat meer kalium dan bananen. Kortom; goed voor lichaam en geest.
De winkels liggen vol met avocado’s, dus de kunst is het herkennen van de juiste rijpheid. Carla helpt je bij het kiezen voor de juist ster van jou gerecht en geeft je tips over het snijden van de avocado.

De avocado is uiteraard een veelzijdige vrucht die zich uitstekend leent om te ‘verstoppen’ en te verwerken in bijvoorbeeld yoghurt, pannenkoeken, taarten, cakes, muffins en veel meer gerechten die smeuïg zijn.
Mijn kinderen zijn dol op avocado’s en vooral de avocadopannenkoek met spek en ei ging er in recordtempo in. De gezonde avo-chocopasta is hier in huis een grote hit.
Erg verrassend, maar ontzettend lekker zijn de volgende gerechten; het aperitief ‘hapje met scampi en pomelo’, de cocktail ‘El Espanol’ (ik had nooit verwacht dat avocado met o.a. tequila en licor 43 een lekkere combinatie zou zijn), het lunchgerecht ‘egglicious’ (een halve avocado uit de oven met gerookte zalm en ei; simpel maar heerlijk), het hoofdgerecht ‘miniwatermeloen salade’ en het overheerlijke dessert ‘avocado nice cream’.

De recepten uit dit boek vinden hun herkomst van over de hele wereld; van heerlijke Mexicaanse recepten als chili con carne, guacamole en quesadilla’s tot Italiaanse spaghetti carbonara, Spaanse ceviche, Amerikaanse surf & turf en Afrikaanse picanha. Van soepjes tot plukbrood, brownies tot avocado in a jar en van wraps tot quinoa. Voor elke gelegenheid is er wel een gerecht of aperitief te vinden in Avocado.
Alle recepten zijn eenvoudig te maken, bevatten niet veel ingrediënten en vallen qua prijs (los van het paardenvlees) mee. Ook de bereidingstijd is niet lang, wat je niet verwacht als je kijkt naar hoe professioneel het er op je bord uit komt te zien!

Wat vooral opvalt is de enorm overzichtelijke inhoudsopgave. Hierdoor kies je makkelijker tussen gerechten en eetgelegenheid. De foto’s laten je watertanden en zien er door het gebruik van bloemen, zaden, vruchten en kruiden naast het prachtige groen van de avocado erg kleurrijk uit. De manier waarop ze het eten serveren op sommige foto’s is bijna kunst. Maar ook het gebruik van bijvoorbeeld de hippe weckpotjes en mooie stapelmethodes van gerechtjes maken het geheel af.
Bij elk speciale gerecht staan kleine zwart-wit illustraties die aangeven of het gerecht; feestelijk, veggie of een streekproduct is. Tevens vind je veel tips over bereiding, smaakcombinaties en serveersuggesties.

Het enige minpuntje is dat er voornamelijk paardenvlees word gebruikt; iets waar je in Nederland niet makkelijk aankomt en wat wij uit principe ook niet eten. Ik had graag een alternatief gehad om te weten met welke textuur (van (vega)vlees) het overeenkomt.
De pluspunten zijn; het voorwoord van wijn- en foodauteur Frank Van der Auwera, die je tevens uitlegt welke wijnen het beste passen bij de smeuïge textuur van de avocado. Daarnaast ben ik zeer verrast door de manieren waarop je een avocado kan snijden; van avocadoroos tot avocadodots (kleine bolletjes avocado). En uiteraard de grote hoeveelheid overheerlijke recepten die eenvoudig te bereiden zijn!

Over de auteur:
Carla De Graef is op en top foodie. Haar favoriete recepten, keukengeheimen en wijn- of aperotips kan je nalezen op haar populaire blog Mijn Puur Leven.

                             

Uitgeverij: Lannoo
ISBN: 9789401461986
Pagina’s: 144
Prijs: €19,99

written by

2 Comments on Avocado; 55 recepten met het hipste superfruit van het moment – Carla De Graef

    • Goedenavond Carla,
      Bedankt voor je reactie!
      Komt gerookt of rauwe ham overeen met de smaak en structuur?

      Bedankt voor het schrijven van dit heerlijke kookboek, Carla!
      Groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.