Overal op social media zie ik dingen voorbij komen over zoeken naar rust/geluk maar ook over succesvol leven. Maar dan denk ik bij mezelf, wat is rust? Wat is geluk? Wat houdt succesvol leven in? Dat is voor ieder persoon anders.

En toch komen er steeds van die soort dingen voorbij over succesvol leven, geluk en rust. Dat je op een of andere manier pas je geluk hebt gevonden als je een succesvol leven hebt. Maar dat is zo’n relatief begrip. Wat voor mij een succesvol leven is hoeft voor jou niet een succesvol leven te betekenen.

Toen ik voor het eerst 100% werd afgekeurd en geen rooskleurig toekomst voor mezelf zag, had ik het gevoel dat ik gefaald had. Want volgens het maatschappelijk beeld ben je pas succesvol als je een baan hebt. Dat had ik niet meer en dan ook nog in de WAO. Elke keer dat er over WAO-ers negatief werd gesproken, voelde ik me persoonlijk aangevallen. Dat de mensen dachten dat ik voor de lol thuis zat. Heel lang heeft het geduurd voor ik het niet als een persoonlijke aanval zag. Maar eerlijk gezegd, af en toe trek ik me het toch nog steeds persoonlijk aan want ik ben nog deels afgekeurd. Ik ben realistisch genoeg om me te realiseren dat full time werken er gewoon niet in zit voor mij.

Gaandeweg besefte ik dat mijn leven mijn leven was. Dat ik niet perse een succesvol leven hoef te leiden, of nog beter gezegd… Ik leef een succesvol leven op mijn manier. Juist doordat ik een chronisch ziekte heb, heb ik heel veel geleerd en ben ik veel mensen op mijn pad tegengekomen van wie ik veel heb geleerd. Zo ben ik gegroeid als mens met een eigen kijk op het leven. En op mijn manier ben ik succesvol.

Voor mij betekent geluk hebben in kleine dingen. Het feit dat ik weer de hele dag de hort op kan zonder er fysiek een hoge prijs voor te betalen, samenzijn met geweldige vrienden en familie en in een mooie flat wonen. Dat ik stage kan lopen waar ik heel graag stage wilde lopen. Dat ik een auto heb, dat ik dagelijks eten op tafel heb. Dat ik anderen kan helpen. Dat ik op de bank kan zitten met een heerlijk boek. Dat zijn mijn geluksmomenten.

Dat ik mijn rust vind in het lezen van heerlijke boeken, gewoon thuis op de bank en lekker niets moet doen. Gewoon even geen mensen om mij heen, dat heb ik als introvert regelmatig nodig en heb ik daarom ook om de vier weken mijn weekend. Geen afspraken, gewoon mijn weekend om op te laden en tot rust te komen.

Door al die dingen is mijn leven succesvol. En door zo het leven te zien en te benaderen laat ik mijn beperkingen mijn leven niet bepalen. Ik weet wat mijn grenzen zijn en soms ga ik er over heen om te kijken of ik mijn grens weer kan verleggen. Door de jaren heen heb ik mijn grenzen aardig wat verlegd en dat zijn mijn succesmomentjes. Ik ben gewoon dankbaar voor waar ik nu sta en doe in mijn leven.

Steeds meer besef ik dat ik me niet hoef te meten aan anderen, aan hun successen en geluk. Ieder mens is anders, ieder heeft een eigen maatstaf waar ze aan willen/moeten voldoen. Het belangrijkste is, dat je je voldoening eruit kan halen. Kan je dat niet, dan zit je misschien op de verkeerde weg.

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.