Baron 1898 – Jacques Vriens

Meesterverteller Jacques Vriens schreef dit avontuurlijke verhaal over de allernieuwste attractie in de Efteling – dive coaster Baron 1898.

Avonturier Gustave logeert in een Brabantse herberg waar Jochem en Doortje werken. Op een dag helpt Jochem Gustave de gevaarlijke Zompige Heide oversteken, een gebied beheerst door de mythische Witte Wieven. Wanneer Gustave bij een grot komt, waarschuwen deze wezens hem om niets mee te nemen. De hebzuchtige Gustave steekt toch een klompje goud in zijn zak. Jaren later keert hij terug als Baron Hooghmoed, koopt het grondgebied en bouwt een goudmijn. Jochem en Doortje raken erbij betrokken, waardoor hun hechte vriendschap op het spel komt te staan. De baron heeft mijnwerkers nodig en belooft de dorpsbewoners gouden bergen als ze de mijn ingaan. Maar iedereen die dat durft, komt lijkbleek naar boven… Wat is er gaande in de duistere dieptes van Baron 1898?

In Baron 1898 logeert Gustave in een Brabantse herberg waar de vrienden Jochem en Doortje werken. Als Gustave die Zompige Heide wil oversteken helpt Jochem hem daarbij, niet wetende waar dit avontuur naar toe zal gaan. Gustave komt terecht bij een grot. Bij het aanzien van al dat pracht en praal rekent Gustave zich alvast Rijk. De Witte Wieven waarschuwen hem om niets mee te nemen, maar Gustave is eigenwijs en pikt en klompje goud. Na jaren keert hij terug, nu als Baron Hooghmoed. Hij koopt het hele grondgebied en laat er een mijn bouwen. Waar Gustave alias Baron Hooghmoed de Witte Wieven is vergeten herinneren zij hem nog wel. Baron Hooghmoed probeert zoveel mogelijk mensen uit de omgeving zover te krijgen dat zij voor hem gaan werken en de mijn ingaan. Maar daar hebben weinig mensen nog trek in wanneer ze horen wat daar beneden in de mijn gebeurt. Precies benoemen kan men het niet, maar een ieder die in de mijn naar beneden is geweest komt lijkbleek naar boven. Wat is er gaande in de mijn van Baron Hooghmoed? Ook Jochem en Doortje komen weer in aanraking met de Baron en worden zo regelrecht het avontuur mee in getrokken. Een avontuur waarbij zelfs hun vriendschap op de proef wordt gesteld.

Baron 1898 is weer een heerlijk boek van meesterverteller Jacques Vriens. Een verhaal vol spannende momenten, met een vleugje vriendschap en een mooi moraal. Het boek is gebaseerd op de nieuwste attractie van de Efteling, de dive coaster Baron 1898.

Uitgeverij: Unieboek | Het Spectrum bv
ISBN: 978 90 00 34470 3
Prijs: € 14,99

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.