image

Olav leeft een eenzaam leven. Als je huurmoordenaar van beroep bent is het moeilijk om leuke mensen te ontmoeten. Nu heeft hij eindelijk de vrouw van zijn dromen leren kennen. Maar hij stuit op twee problemen: ze is de vrouw van zijn baas, en hij heeft zojuist de opdracht gekregen haar te vermoorden. Jo Nesbø excelleert met deze meedogenloze en razendsnelle thriller rond huurmoordenaar Olav.

Olav is een huurmoordenaar in Oslo en leeft erg op zichzelf. Hij vermoordt mensen voor veel geld omdat ie niks anders kan. Hij is een waardeloze overvaller, pooier en een slechte vluchtwagen-chauffeur. Olav wordt snel verliefd en is zo zacht als boter. Zo heeft hij een zwak voor prostituee Maria, mank en doofstom.
Het verhaal begint als hij over zijn slachtoffer gebogen staat die in de sneeuw ligt. ‘Ik had gedacht dat het bloed op de sneeuw zou bevriezen en daar zou blijven liggen. Maar in plaats daarvan zoog de sneeuw het op, het werd naar beneden getrokken, verstopt, alsof de sneeuw er zelf iets aan had.’ Olav is een moordenaar met een geweten, lijkt wel.
Zijn volgende opdracht van Daniel Hoffmann, zijn baas en drugsbaron, is om de vrouw van Daniel te vermoorden. Olav neemt zijn intrek in een pension tegenover het appartement van Hoffmann en observeert haar dagenlang. Omdat hij stapelverliefd op haar geworden is, kan hij haar niet doden. In plaats van Corina vermoord hij haar geheime minnaar. Dat had hij beter niet kunnen doen…

Van uitgeverij Cargo mocht ik de digitale versie lezen van ‘Bloed op sneeuw’. Met recht een razendsnelle thriller, ik schrok van het aantal bladzijden. Van Nesbø ben ik gewend om zo’n vierhonderd bladzijden te lezen, maar hondervijfentwintig bladzijden?
Maar alles wat er gezegd moest worden in dit verhaal, is gezegd. Een prachtige -literaire/psychologische- thriller met een dijk van een hoofdpersonage. Olav is dan wel een huurmoordenaar, maar diep van binnen zit toch een warm kloppend hart. Jammer dat zijn schild bikkelhard is en dat zijn menslievendheid in dit boek niet uit de verf komt.
De schrijfstijl van Nesbø is vlot en krachtig, hij is zeer bedreven in het bedenken van ingewikkelde plots. Het verhaal is spannend, met regelmatig onverwachte wendingen. Het boek heeft twee einden, een gelukkig en een dramatisch einde. Dit vraagt gewoon om een vervolg. Wie weet…

Jo Nesbø (Oslo, 29 maart 1960) is een Noors popmuzikant bij de in eigen land zeer bekende band Di Derre, en schrijver van misdaadverhalen en kinderboeken. Het hoofdpersonage van zijn verhalen is de aan drank verslaafde commissaris Harry Hole.
Nesbø heeft economie gestudeerd aan de Norges Handelshøyskole in Bergen. In zijn jeugd speelde hij samen met zijn jongere broer Knut, betaald voetbal voor Molde FK. Problemen met zijn kruisbanden in beide knieën maakte een voortijdig einde aan een profcarrière.
Nesbø ontving de Rivertonprijs, een jaarlijkse prijs voor de beste literaire thriller in Noorwegen en Glasnøkkelen, een jaarlijkse prijs voor de beste literaire thriller in Scandinavië voor zijn boek Vleermuisman.

Uitgeverij: Cargo
ISBN: 9789023493884
Aantal pagina’s paperback: 224
Aantal pagina’s e-book: 125
Prijs paperback: € 17,90
Prijs e-book: € 12,99

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.