image

Bollyfood, de Indische keuken in 100 recepten

Vanavond eten we Indisch! Ongetwijfeld hoef je niet lang te zoeken naar een Indisch restaurant bij jou in de buurt. Dankzij de vele uitwijkelingen is deze keuken over de hele wereld verspreid, niet alleen langs de Indische Oceaan, maar ook in Europa, Noord-Amerika en op de Antillen waar de recepten zijn aangepast aan de smaakpapillen van de lokale bevolking.

De bekende journalist en chefkok Jean-François Mallet is op zoek gegaan naar de geheimen van deze keuken die zo door kruiden, fruit en groenten wordt beïnvloed. Zwervend van het ene Little India naar het andere, duikt hij onder in de coulissen van de kruidentuinen in Kerala, volgt hij dembalawas in de straten van Mumbai, snort hij kleine, onbekende gerechten op in de kraampjes van Kochi, helpt hij bij de theeoogst in Sri Lanka, en zo meer.

Hij werd opgenomen door de Indiase gemeenschappen van Londen, Singapore, Mauritius en Parijs, en heeft tijdens deze grote reis, die gewoon al bij onze achterdeur begint, zeldzame momenten op beeld vastgelegd. Hij heeft 100 heerlijke, gekruide en eenvoudige recepten beschreven, waardoor we zo de kookpotten van het Indisch subcontinent intuimelen. Vertel mij wat je eet en ik vertel wie je bent…

Toen de bezorger mij dit boek overhandigde, was ik er van overtuigd dat er minstens drie boeken in het pakket moesten zitten, afgaande op het gewicht. Toch bleek het maar één boek te zijn, groot, lijvig en met een prachtige hardcover in goud en roze, Bollyfood!
Als liefhebber van de Indische keuken, viel mijn mond bij het doorbladeren van het boek steeds een stukje verder open. Prachtige foto’s begeleiden de heerlijke recepten. Maar liefst vierhonderd foto’s is dit boek rijk, niet alleen van recepten, maar ook van plaatselijke markten, markante Indiërs en veel kruiden.
Door invasies, migratiegolven en kolonisatie is India een smeltkroes van culturen. Dit zie je terug in de enorme verschillen in de keukens van de diverse regio’s. Maar het gebruik van de tandoor zie je in het hele land terug. Dit is een aardewerk oven in de vorm van een pot of koepel. Voor de recepten in dit boek niet noodzakelijk.

Een heel hoofdstuk is gewijd aan Dabba Wallah, een systeem van voedselbezorging dat uniek is in de wereld en typisch voor de stad Mumbai. Erg interessant om te lezen, dit systeem bestaat dan ook nergens anders ter wereld. Compleet met mooie foto’s.
Na de inleiding en het specerijenparadijs komen de recepten aan bod. Beignets en gefrituurde hapjes, vegetarische gerechten, vleesgerechten, vis- schelp- en schaaldieren, bijgerechten, brood en platte broodsoorten, rijst, nagerechten & zoetigheden en thee en koude drankjes.
Er zijn natuurlijk veel curry-recepten, mild of pittig, voor iedere smaak.
Natuurlijk heb ik al een paar recepten uitgeprobeerd, zoals Kip Tikka Masala, een van de bekendste Indiase gerechten. Heerlijk!
De meest gebruikte specerijen zoals garam masala, kurkuma, koriander, kardemom zijn tegenwoordig in iedere supermarkt of toko verkrijgbaar. Een reden temeer om dit prachtige boek aan te schaffen en meteen je favoriete recepten uit te proberen.
Een geweldig naslagwerk voor iedereen die van de Indische keuken houdt!

Uitgeverij: Terra Lannoo BV
ISBN: 9789401438759
Aantal pagina’s: 418
Prijs: € 39,99

[bol_product_links block_id=”bol_586bc2b7b0af0_selected-products” products=”9200000061168296″ name=”Bollyfood” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.