9789000352227_download

Cyra’s gave geeft haar pijn, maar ze kan ook anderen onnoemelijk veel pijn doen. Haar broer Ryzek heerst als een tiran over hun planeet Shotet. Ryzek misbruikt Cyra’s gave om zijn vijanden te martelen. Maar Cyra is veel meer dan een wapen in handen van haar broer: ze is snel, veerkrachtig en slimmer dan hij denkt.
Wanneer Akos uit het naburige rijk Thuve als gevangene in Cyra’s wereld terechtkomt, lijkt de vijandschap tussen hun landen en hun families onoverkomelijk. Samengebracht door het lot moeten ze een allesbepalende keuze maken.

Cyra, de zus van de koelbloedige martelaar die heerst over Shotet, lijdt door haar stroomgave dagelijks onder verschrikkelijke en verlammende pijn, waarmee ze anderen kan vermoorden of kan bezeren als ze haar alleen al aanraken. Haar broer Ryzek zet haar vaak in als zijn eigen persoonlijke beul en ze wordt gedwongen om alles te doen wat hij zegt.
Ze wordt tegen haar zin in opgezadeld met de gevangene Akos. Akos is samen met zijn broer Eijeh uit zijn vredelievende rijk Thuve weggerukt, nadat zijn vader in koele bloede is vermoord. Hij heeft een van Ryzek’s soldaten weten te vermoorden en daar moet hij een hoge prijs voor betalen; zijn gave is het onderbreken van de stroomgaves van anderen en zolang hij Cyra aanraakt heeft ze geen pijn. De enige reden dat de harteloze Ryzek hem in leven houdt, is zodat hij Cyra’s pijn kan verlichten en zij als gevolg daarvan haar martelfunctie beter kan volbrengen.
Gezien geen van beiden in deze situatie willen zitten, besluit Akos haar het recept van een pijnstillend medicijn te leren, zodat zij van niemand meer afhankelijk is. In ruil hiervoor wil hij leren vechten, omdat hij zijn broer Eijeh wil bevrijden. Eijeh wordt veel gemarteld door Ryzek, omdat hij zijn orakel-gaven wil gebruiken om te zien welke toekomst hij moet kiezen (en wie hij er allemaal voor moet vermoorden) om de heerser van heel de planeet te worden.
Hoe langer Cyra en Akos samen zijn, des te meer ze beseffen dat Ryzek dood moet. Alleen blijkt dit – zelfs met de hulp van de rebellen – een stuk lastiger dan gedacht, gezien Ryzek alle versies van de toekomst al weet dankzij zijn trouwe onderdaan Eijeh.

Carve the mark is meer dan een liefdesverhaal tussen Cyra en Akos. Het is een verhaal over twee helden die ieder op hun eigen manier als leider in staat zijn grote veranderingen ten goede van de mensheid tot stand te brengen. Dit alles speelt zich af op een mysterieuze planeet met inwoners die over wel heel mysterieuze gaves beschikken. De vele gevechten in Carve the mark onderscheiden zich voornamelijk door deze gaves van andere sci-fi boeken.
Veronica heeft een heerlijke manier van schrijven en zuigt je haar wereld in, terwijl je deze afwisselend bekijkt door de ogen van zowel Cyra als Akos. Deze personages lijken in het begin elkaars tegenpolen, maar naarmate ze dichter naar elkaar toe trekken hebben ze meer met elkaar gemeen dan je in eerste instantie verwacht.

Carve the mark is echt een aanrader voor fans van de Divergent-boeken en De Hongerspelen! Dit alleen al door de sterke personages en de verhaallijn die je niet snel vergeet. Ik kan niet wachten tot het tweede deel van deze sci-fi duologie verschijnt.

Over de auteur:
Veronica Roth (1988) studeerde af in Creatief schrijven aan de Northwestern University en woont in de buurt van Chicago. Ze geniet internationale bekendheid als auteur van de Divergent-trilogie. Deze enorm succesvolle serie is tevens een wereldwijde bioscoophit geworden.

Uitgeverij: Unieboek | Het Spectrum
ISBN: 9789000352227
Pagina’s: 414
Prijs: €18,99

[bol_product_links block_id=”bol_588a387c599e4_selected-products” products=”9200000065766923,9200000068453486″ name=”Carve the mark – Veronica Roth” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.