image

Jack Reacher hoeft nergens heen en heeft alle tijd van de wereld. Dus een afgelegen stationnetje met de merkwaardige naam Mother’s Rest lijkt hem een prima plaats om een zinloze tussenstop te maken.
Hij verwacht een paar stoffige, verlaten huizen te vinden, of een eenzame grafzerk. In plaats daarvan treft hij een vrouw aan die wacht op een vermiste privédetective. Plus een raadselachtig briefje over tweehonderd doden en een stadje vol zwijgende, wantrouwige mensen.
Weglopen zou makkelijk zijn. Maar dat is tegen Jack Reacher’s principes.

Jack Reacher komt met de trein aan in een gehucht, genaamd Mother’s Rest. Hij is zo geïntrigeerd door deze naam, dat hij ter plekke besluit om uit te zoeken waar die vandaan komt. Hij heeft verder toch niets om handen. Op het perron treft hij Michelle Chang, een voormalig FBI-agent, nu een privédetective. Ze wacht op een collega, maar die is helaas weer niet uit de trein gestapt. Hij is al een paar dagen vermist. Nog een reden om een tijdje in het kleine stadje te blijven.
Samen gaan ze op onderzoek uit, maar stuiten op excentrieke en zwijgende bewoners. Als ze ook nog door twee mannen aangevallen worden, vermoeden ze dat er iets verschrikkelijk mis is. Ze vinden in de hotelkamer van de vermiste collega een briefje met een ’tweehonderd doden’ en een telefoonnummer. Aangezien dit het enige aanknopingspunt lijkt, vertrekken ze naar Los Angeles en later naar Chicago en Phoenix om daar meer antwoorden te vinden. Ze komen met journalist Westwood terecht in de duistere wereld van het ‘deep web’, een soort ondergronds internet, met sites over zelfmoorden. Maar blijkbaar zijn ze niet alleen naar deze steden vertrokken, ze worden goed in de gaten gehouden. Geweld wordt niet geschuwd. Want er mag niets uitlekken van wat er in dat kleine, onooglijke gehuchtje, genaamd ‘Mother’s Rest’ gebeurt…

Een prachtige hemelsblauwe cover siert deze twintigste Jack Reacher-thriller van Lee Child. Een man voor een spoorwegovergang, met op de achtergrond de kolossale silo’s van Mother’s Rest.
Child heeft een prettige, gedetailleerde schrijfstijl. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Reacher en Chang. Hij weet de spanning goed op te bouwen tot een zinderende climax. Pas als je het boek dichtslaat, weet je wat er zich allemaal afgespeeld heeft in dat gehucht.
Jack Reacher, een dijk van een personage, heeft volgens mij zijn sporen in de thriller-wereld al ruimschoots verdiend. De voormalige ex-militair zonder vaste woon- of verblijfplaats trekt door Amerika om plaatselijke boeven te vangen op zijn eigen eenvoudige manier met een minimum aan middelen. Om er vervolgens weer vandoor te gaan naar zijn volgende avontuur, zonder zijn nieuwe verovering aan vrouwelijk schoon.
Toch lijkt er in ‘Daag me uit’ op dat deze stoere eenzame cowboy zijn hart verliest aan zijn vrouwelijke medepersonage Chang.
Knap dat een auteur al twintig boeken lang met één vast personage nog steeds evenveel succes heeft. En dat hij van ieder deel weer een juweeltje weet te maken dat nooit gaat vervelen. Zijn fans kijken iedere keer weer reikhalzend uit naar het volgende deel.

Lee Child (Coventry, Engeland, 1954) is het pseudoniem van de thrillerschrijver Jim Grant. Child brak door met zijn eerste boek Killing Floor (Jachtveld) en heeft sindsdien een hele serie bestsellers op zijn naam staan. Hij woont voornamelijk in Manhattan, maar heeft ook een huis in Zuid-Frankrijk.
Alle boeken van Lee Child hebben de Amerikaanse ex-militair Jack Reacher als hoofdpersoon.
Zijn boek “One Shot” (Voltreffer) werd verfilmd onder de titel Jack Reacher en de film is eind 2012 première gegaan met Tom Cruise in de rol van Jack Reacher.
In 2013 kreeg Child voor zijn gehele oeuvre de Diamond Dagger, de prestigieuze prijs van de Crime Writers’ Association.

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789024568864
Aantal pagina’s: 384
Prijs: €19,99

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.