De baby's van Mauthausen – Wendy Holden
Drie zwangere Joodse vrouwen belanden tegen het eind van de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz. Priska, Rachel en Anka kunnen zichzelf en hun ongeboren kind alleen tegen de gruwelen van het kamp beschermen door hun zwangerschap te verbergen en door te werken in een wapenfabriek.

Tijdens een massatransport naar Mauthausen waarbij de helft van de gevangenen sterft, bevallen de sterk ondervoede vrouwen zonder van elkaars bestaan op de hoogte te zijn. Dankzij de hulp van medegevangenen en een enkele meelevende bewaker, overleven zowel de moeders als hun pasgeboren kinderen de laatste oorlogsdagen.

Na de oorlog beginnen Priska, Rachel en Anka met hun kinderen een nieuw leven in verschillende uithoeken van de wereld. Op de 65ste bevrijdingsdag van het concentratiekamp Mauthausen komen de kinderen voor het eerst met elkaar in contact. Ter gelegenheid van de 70e bevrijdingsdag in mei 2015 wordt hun opmerkelijke verhaal door Wendy Holden voor de eerste keer verteld.

De baby’s van Mauthausen begint met de verhalen van Priska, Rachel en Anka. Alle drie komen ze in een concentratiekamp terecht terwijl ze enkele weken zwanger zijn. Door op de vraag, Sinds sie swanger? van Dr. Josef Mengele ontkennend te antwoorden ontsnapten zij aan zijn experimenten. Alle drie de vrouwen komen terecht in Mauthausen en doen er alles aan om hun zwangerschap tijdens de oorlog uit te dragen. Het is een groot wonder te noemen dat hun dit uiteindelijk, overigens ten koste van hun eigen gezondheid, is gelukt. Naast het de verhalen wordt er dieper ingegaan op het leven in het kamp en hoe men daar al of niet wist te overleven.

De baby’s van Mauthausen is een boek waarbij je kippenvel krijgt, alleen al bij het lezen van de tekst achter op het boek. Tegelijk ook bewondering, want wat deze vrouwen hebben moeten doorstaan is ongelooflijk. Onmenselijk ook. Toch hebben ze het gered en zo ook hun baby’s. Een heel bijzonder mooi boek om te lezen, ondanks het trieste onderwerp. Zeer zeker onmisbaar voor liefhebbers van boeken over de Tweede Wereldoorlog.

Uitgever: The House of Books
ISBN: 9789044346091
Pagina’s: 432
Prijs: € 19,99

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.