Doorbraak - Jack Andraka & Matthew Lysiak

‘Ontzettend mooi verhaal over een jongen die iets wil betekenen in de wereld en dit ook voor elkaar krijgt’

Doorbraak is de bijzondere autobiografie van Jack Andraka. Jack was pas 15 jaar toen hij een betaalbare test uitvond om alvleesklierkanker, eierstokkanker en longkanker vroeg te kunnen detecteren. Jacks verhaal gaat niet alleen over zijn internationale succes; het gaat ook over pesten, depressie en doorzettingsvermogen om dit het hoofd te bieden. Hij inspireert jonge mensen om hun dromen achterna te gaan en om te vechten om serieus genomen te worden. Bij elk hoofdstuk is een wetenschappelijk doe-het-zelf experiment toegevoegd. Dit maakt Doorbraak een perfect boek voor iedereen die graag nieuwe dingen ontdekt. Jacks verhaal zal zijn generatie laten zien dat we allemaal de wereld kunnen veranderen zolang we maar het lef hebben om het te proberen.

In Doorbraak vertelt Jack zijn bijzondere verhaal. Als kleuter ontdekt Jack de wetenschap en deze zal vanaf dan een belangrijke rol innemen in zijn leven. Jack is bijzonder intelligent, hij doet mee aan een wetenschapsbeurs en behaald de eerste plaats. In het begin van zijn puberteit komt Jack erachter dat hij op jongens valt en daar wordt hij volop mee gepest/ het komt zelf zover dat Jack een zelfmoordpoging doet. Gelukkig treft hij een gelijkgestemde begeleider wanneer hij naar een wiskunde kamp gaat. Jack verdiept zich ondertussen steeds meer in de wetenschap. Als Ted overlijdt aan de ziekte alvleesklierkanker heeft Jack zijn roeping gevonden. Hij legt zich met alle overgave toe op zijn onderzoek. Zijn ouders steunen hem onvoorwaardelijk en helpen hem bij het onderzoek door hem financieel te onderstenen. In de kelder van hun huis werkt Jack aan zijn onderzoek, maar dan komt hij op een punt dat hij een laboratorium nodig heeft. Hij zoekt contact met diverse instituten, maar krijgt telkens nul op rekest. Tot Jack in contact komt met Dr. Anirban Maitra. Hij werkt voor het Johns Hopkins in Baltimore, een van de grootste op het gebied van onderzoek naar alvleesklier kanker. Het geeft Jack de kans weer verder te gaan met zijn onderzoek. Dit loopt niet altijd even succesvol, maar Jack weigert op te geven. Hij gaat voor zijn droom en is vast van plan zijn droom te verwezenlijken.

Hoe verder je leest in dit boek, hoe meer bewondering je krijgt voor Jack. Het is verdrietig om te lezen hoe Jack wordt gepest, maar mooi om te zien hoe hij uiteindelijk terug weet te vechten. Ondanks alles heeft Jack er alle vertrouwen in dat het hem zal lukken. Dat hij gaandeweg de ene na de andere wetenschapsprijs in ontvangst mag nemen zegt heel veel. Jack is het voorbeeld van een echte doorzetter. Ook al gingen zijn onderzoeken langzaam of soms helemaal niet vooruit, hij bleef vol vertrouwen doorgaan.

Doorbraak is mooi om zomaar te lezen, om je te verbazen hoe een jonge puber de wereld weet te veranderen door simpelweg niet op te geven. Wat het boek iets extra’s geeft zijn de experimenten achter in het boek. Een bijzonder mooi boek over een bijzonder mooie jongen!

Uitgeverij: Kluitman
ISBN: 9789020649314
Pagina’s: 256
Prijs: € 16,99

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.