Riveka – Femmetje de Wind
Rivka Cohen heeft een succesvolle carrière als redacteur en een schijnbaar gelukkig gezinsleven, maar innerlijk knaagt de onrust aan de zorgvuldig opgebouwde buitenkant. Het onverwachte weerzien met haar ex-minnaar -de veel oudere, getrouwde en fortuinlijke Daniël Rubinstein- overrompelt haar. Als blijkt dat Daniël een geheim op het spoor is dat haar vader aangaat, is de twijfel bij Rivka compleet.

Rivka groeide op in een gezin waar haar Joodse vader de oorlog altijd met zich meedroeg. Zijn trauma, dat zich haast ongemerkt in haar heeft vastgebeten, komt tijdens de intense verhouding met Daniël pijnlijk aan de oppervlakte.

Rivka kan de vragen of haar identiteit en het verleden niet meer ontlopen. Ze reist naar Israël om de wortels van haar eigen geschiedenis te zoeken. Maar hoe dichter ze bij de waarheid komt, hoe meer ze haar zorgvuldig opgebouwde zekerheden dreigt te verliezen.

Hoe ver gaat Rivka in een poging het verleden van haarzelf, haar vader en haar verloren familie te herstellen?

Rivka is het verhaal van een vrouw die opgroeide met een vader die kampt met een oorlogstrauma, iets wat centraal zal staan in het leven Rivka. Het verhaal speelt zich af in twee verschillende tijden. In het eerste deel groeit Rivka uit tot een succesvolle redacteur die Daniël mag interviewen. De aantrekkingskracht is enorm, maar hun relatie heeft geen kans. Later, in deel twee, is Rivka inmiddels getrouwd en heeft haar eigen gezin. Voor de buitenwereld een prachtig plaatje, maar niets blijkt minder waar. Als dan ook Daniël terug in haar leven komt, dit keer met een speciaal verzoek, staat Rivka’s leven op zijn kop. Het is niet alleen Daniël die daarvoor zorgt, maar ook zijn vraag om met hem op zoek te gaan naar zijn verleden. Dat dat verleden een hoop geheimen met zich meebrengt, zelfs over haar eigen vader, is iets wat Rivka nooit had kunnen vermoeden. Zal Rivka achter de geheimen uit het oorlogsverleden komen en hoe verloopt de hernieuwde relatie met Daniël?

Rivka is een mooi verhaal wat op bijzondere wijze is geschreven. Duidelijk verdeeld in hoofdstukken en in twee delen qua tijdsbeleving. Gedurende het verhaal zijn er geregeld flashbacks van de hoofdpersonen. Het is dan even opletten, maar zorgt ook dat het verhaal duidelijker wordt. Gaandeweg worden steeds meer geheimen ontrafeld en dat maakt je als lezer nieuwsgierig. De vlotte, pakkende schrijfstijl trekt je zo het verhaal in en hoewel Rivka een lekker dik boek is met zijn ruime 350 bladzijdes lees je deze in één ruk uit. Weer een prachtig boek over de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen daarvan van generatie op generatie.

Uitgever: Xander
ISBN: 9789401603133
Pagina’s: 352
Prijs: € 19,95

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.