de-diefstal-van-albert-gerard-donovan1938. Tijdens een mooie zomer aan de zuidkust van Engeland steelt een vrouw een kinderwagen, mét baby. Ze noemt het kind Albert. Ze is goed voorbereid, ze heeft een boek over babyverzorging en de nodige luiers en potjes eten. Van een afstandje ziet ze de ouders van Albert eraan onderdoor gaan. Ze zweeft tussen adoratie voor het kind en irritatie, want nu kan ze niet meer naar de bioscoop, haar lievelingshobby. En dan wordt Albert ziek.

Donovan laat zijn hoofdpersoon wankelen op de grens van herkenbare emotie en waanzin, uiterst kwetsbaar en dreigend tegelijkertijd. Een beklemmende psychologische roman over wat eenzaamheid met iemand kan doen.

In De diefstal van Albert ziet een vrouw in een pretpark een kinderwagen met een baby staan, de ouders zijn in geen velden of wegen te bekennen. De vrouw neemt de baby mee. Wanneer ze bij het verschonen van de luier ontdekt dat het een jongetje is noemt ze hem Albert. Ze neemt Albert mee in haar auto, een Austin.

Verder komt het verhaal eigenlijk niet, en dat vond ik erg jammer. Tijdens het lezen hoopte ik er op dat ze Albert mee naar huis zou nemen en een leven met hem op zou bouwen, maar dat bleek niet zo. Ze bleef met Albert in die auto zitten, een nachtje in een hotel, maar ze blijft met hem rondrijden, om gaandeweg tot de conclusie te komen een baby eigenlijk niet was wat ze ervan had verwacht. Albert zal haar beperken in haar mogelijkheden en daar zat ze eigenlijk niet op te wachten. Uiteindelijk besluit ze Albert maar weer ergens achter te laten in de hoop dat hij via de autoriteiten weer bij zijn ouders terecht komt. Of dat gaat gebeuren laat zich raden, want vlak daarvoor stopt het boekverhaal.

Wat ik erg in het verhaal miste was haar passie, de wil om een kind te hebben, het te stelen en het als het hare op te voeden. Jammer, want het verhaal op zich had best goed kunnen zijn. De auteur zet de vrouw in kwestie goed neer, het wordt steeds duidelijker dat ze niet spoort. Al lezend hoopte ik nog op een spannend einde, maar ook dat kwam niet. Ik had me erg verheugd op een spannend verhaal over een vrouw die een baby steelt, hem de hare wilde noemen en hem opnam in haar leven. Zo’n boek is dit dus niet. Dat neemt niet weg dat de gedachten erachter, een baby stelen en er dan achter komen dat dit niet was wat ze wilde, best mooi kan zijn in het opzicht van haar gedachten. Een vreemd boekje wat helaas mijn verwachting niet waar kon maken.

Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
ISBN: 9789046822722
144 pagina’s
Prijs: € 18,99

[bol_product_links block_id=”bol_59620f5dc69b7_selected-products” products=”9200000077682238″ name=”De diefstal van Albert – Gerard Donovan” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.