9200000015479597

Keulen wordt opgeschrikt door een reeks vreselijke misdaden. Iemand ontvoert meerdere vrouwen en begraaft ze levend. De dader geeft hints aan de politie, maar als er een graf wordt gevonden, is het slachtoffer al overleden door verstikking.
Tegelijkertijd heeft Eva, een succesvolle zakenvrouw van midden dertig, een telkens terugkerende droom: ze wordt wakker in een kist, hulpeloos en in paniek. Ze weet niet hoe ze in de kist is beland, en later ook niet meer hoe ze eruit is gekomen. Ze denkt dat het een ijzingwekkende droom is, maar dan merkt ze dat haar handen, armen en benen vol zitten met blauwe plekken en krassen…

In eerste instantie denkt Eva dat ze ontwaakt uit een vreselijke nachtmerrie, tot ze bemerkt dat ze verwondingen heeft opgelopen die identiek zijn met de handelingen die ze in  haar droom in de doodskist heeft verricht. De volgende dag komt ze erachter dat haar halfzus daadwerkelijk door iemand is vermoordt. Ze is levend begraven…
Eva begint steeds meer aan zichzelf te twijfelen. Is dit haar echt overkomen of is ze, ondanks hun verbroken band verbonden geweest met haar halfzus in haar laatste momenten? Wat niet meehelpt is dat Eva al sinds ze een kind is momenten heeft dat ze ineens ergens blijkt te zijn, waar ze ineens ‘bijkomt’ en geen idee heeft hoe ze er terechtgekomen is. Haar twijfel slaat abrupt om als ze een boodschap op haar krant ziet staan, maar later komen de verwarde gevoelens toch weer terug. Heeft ze zelf de boodschap op de krant geschreven? Wil iemand haar waarschuwen dat de moordenaar het ook op haar voorzien heeft of is het een loze opmerking en staat het los van alles? Voor Eva is het zaak om zo snel mogelijk uit te zoeken wat er precies aan de hand is voordat daadwerkelijk blijkt dat iemand het op haar voorzien heeft en de momenten in de doodskist geen nachtmerries blijken te zijn.

Ondertussen zit de recherche met z’n handen in het haar omdat ze geen enkel aanknopingspunt lijken te vinden. Iedereen in de omgeving van Eva en haar halfzus blijkt een leven vol leugens, intriges en verraad eropna te houden, waardoor het nog maar de vraag is wie het sterkste motief heeft. Ook hebben ze geen idee van wat Eva overkomt, omdat zij tegenover iedereen zwijgt, behalve haar beste vriendin.
Halverwege Doodskist had ik al vrij snel door wat er precies speelde, maar ik weet zeker dat veel lezers bij het lezen van de plot van hun stoel vallen. Wat opvalt is dat het verhaal een sterk psychologisch karakter heeft, juist omdat er een soort mysterie rondom Eva hangt. Als lezer word je constant meegenomen in haar twijfel en verwardheid, iets waar de auteur dan ook zeer goed in geslaagd is. Ook brengt de auteur regelmatig plotwendingen aan in het verhaal waardoor je toch weer op het verkeerde been wordt gezet. Want ondanks dat ik al snel doorhad wat er speelde, ging ik later twijfelen of mijn theorie over het verhaal wel klopte. En dat is de kracht van Strobel, die het voor elkaar heeft weten te krijgen om een ijzersterke psychologische thriller te schrijven waarbij het dit keer niet alleen om het motief, de daad en het volgende slachtoffer gaat. Het is dan ook geen wonder te noemen dat Doodskist zo vaak over de toonbank gaat.
Uitgever: Mistral
Prijs: 17,95

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.