De twaalfjarige Louis is voor de ogen van zijn moeder Thelma aangereden door een vrachtwagen. Hij ligt in coma in het ziekenhuis, en volgens de artsen is de kans op herstel nihil. Ze besluiten om het nog vier weken aan te zien, hopend op een medisch wonder.
Thelma is ontroostbaar. Wanneer ze vervolgens thuis onder het bed van haar zoon een klein boekje vindt waarin hij zijn dromen heeft opgeschreven – een bucketlist met bijzondere wensen, zoals het volgen van een voetbalclinic, een tattoo laten zetten, of een druk kruispunt in Tokio oversteken – besluit Thelma om de dromen van Louis te realiseren. Maar dan komt ze bij de moeilijkste wens: mijn echte vader vinden.

De droomlijst vertelt het inspirerende verhaal van een moedige vrouw die dichter bij zichzelf komt te staan en zichzelf weer terug vind, door het levenspad van haar zoon te volgen en in zijn naam (vergezeld door haar moeder) alles te doen wat hij in zijn leven nog wilde doen.
Dit alles niet omdat ze de hoop verloren heeft dat haar zoon nooit meer uit zijn diepe coma zal ontwaken, maar juist omdat ze hoop heeft. Ze gelooft namelijk dat haar zoon kwaad zal worden als zij zijn dromen verwezenlijkt en dan boos uit zijn coma zal ontwaken. Een diepgaande gedachtegang. Thelma weet echter niet dat haar zoon alles meekrijgt wat er om hem heen gebeurd en dat hij enorm trots is op zijn moeder en zijn oma.

Naarmate moeder en dochter zijn bucketlist afwerken leren ze elkaar opnieuw kennen (en waarderen) en krijgen ze een sterkere band dan ooit tevoren. Hun verschillende persoonlijkheden zorgen voor de nodige hilarische scenes die het zware geheel wat luchtiger maken. Tevens leert Thelma Louis’ vriendin kennen en word ze – totaal onverwacht –  stapelverliefd op haar vader.
Ondertussen krijgt Thelma steeds meer fans in het ziekenhuis en vind iedereen haar idee enorm inspirerend. Maar de tijd tikt verder en Louis lijkt nog steeds geen teken van leven te geven…

In eerste instantie had ik het idee dat De droomlijst voornamelijk zou gaan over het vinden van Louis’ vader, maar dit kwam pas aan het eind van het boek. Geen probleem, want de hele bucketlist-tocht die eraan vooraf gaat is prachtig, diepgaand, toont ballen en is hilarisch.
De droomlijst bestaat uit twee verhaallijnen; die waarbij je Thelma volgt en één waarbij je de gedachtegang van Louis volgt, met als gouden draad hun liefde voor elkaar. Het contrast tussen de schrijfstijlen geeft de lezer echt het gevoel dat dit echt gebeurd is.
Het verdriet van Thelma laat geen enkele moeder ongeroerd en laat je beseffen hoe kwetsbaar het leven van onszelf en onze kinderen is.

De droomlijst is een ontroerend verhaal over een vrouw die vastgeroest is, totdat ze door het lot besluit met haar ogen dicht in het diepe te springen; en beseft hoe adembenemend mooi het leven kan zijn. Door de coma van haar zoon gaat zij weer leven. Simpelweg prachtig!

Over de auteur:
Julien Sandrel (1980) is geboren en getogen in het zuiden van Frankrijk en werkte jarenlang als marketingdirecteur bij een internationaal mineraalwatermerk.
De droomlijst is zijn romandebuut en was een grote bestseller in Frankrijk. Het boek verschijnt in meer dan dertig landen.

Uitgeverij: Cargo
ISBN: 9789403118604
Pagina’s:
Prijs: €18,99

[bol_product_links block_id=”bol_5b8bc015b569a_selected-products” products=”9200000092035817″ name=”De droomlijst – Julien Sandrel” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.