image

Maïa heeft als voedster van Toetankhamon een nauwe band met hem, die blijft bestaan als hij als negenjarige jongen tot farao wordt gekroond. Tien jaar later krijgt ze bericht van zijn dood. Tijdens een veldtocht tegen het Hettische leger is zijn strijdwagen omgeslagen. Was het een dom ongeluk of was het moord? Ooit heeft Maïa Toet beloofd om de koningin bij te staan, mocht hem iets overkomen. Daardoor raakt Maïa ook betrokken bij de strijd om de troon. Ze moet vluchten, samen met de koningin en Nakhtmin, de commandant van de lijfwacht. Om haar verdriet over de dood van ‘haar jongen’ te verwerken voert ze in gedachten gesprekken met hem en brengt zo het kind tot leven waarvan ze houdt alsof het haar eigen zoon is.

Een historische young adultroman vol spanning, avontuur en intriges.
Liefde, moord en drama liggen heel dicht bij elkaar in dit uitstekend gedocumenteerde verhaal over de farao die tot de verbeelding blijft spreken.

Deze lijvige Young Adult roman met een prachtige (hard)cover gaat over een van de allerbekendste Egyptische farao’s: Toetankhamon, die 3000 jaar geleden op de leeftijd van negen jaar over Egypte regeert en sterft op negentienjarige leeftijd.
Een historische roman waarin ook de laatste ontwikkelingen rond zijn afstamming en graftombe zijn verwerkt.
Zijn moeder Kiya sterft bij zijn geboorte en hij wordt opgevoed door Maïa, zijn voedster. Maïa vertelt in dit boek het verhaal van Toetankhamon.
Ze houdt zoveel van hem dat ze hem dan ook beschouwt als haar eigen kind. Zelfs als hij op erg jonge leeftijd farao wordt, staat ze altijd aan zijn zijde. Maar als farao Toetankhamon tien jaar later onverwacht door een ongeluk met een strijdwagen sterft, ontbrandt de strijd om de troon in alle hevigheid. Er zijn verschillende gegadigden die kans maken om farao te worden. Maar Toet’s weduwe Ankhesenamon heeft geen zin om te trouwen met één van de kandidaten. Ze heeft haar zinnen gezet op een Hettische prins. Maïa raakt als verzorgster van de koningin daar ook bij betrokken en moet samen met haar vluchten. Ze vertrekken samen met de commandant van de lijfwacht Nakhtmin op een gevaarlijke reis.
Om haar verdriet een plekje te geven, voert Maïa hele gesprekken met ‘haar jongen’. Deze gesprekken brengen het kind dat farao werd voor haar weer tot leven.
Het boek berust op historische feiten en theorieën van bekende archeologen. De “witte” plekken zijn zo ingevuld dat het een heel aannemelijk verhaal is geworden. Het zou zomaar zo gebeurd kunnen zijn…
Een heerlijk boek vol spanning, avontuur en intriges. Liefde, moord en drama liggen heel dicht bij elkaar.

Wat een heerlijk boek is dit, voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Egyptische historie. En zeker niet alleen voor de oudere jeugd, maar ook een prachtig boek voor volwassenen.
Beeldend geschreven, met een prettige schrijfstijl. Het verhaal wordt verteld door Maïa, de voedster van Toetankhamon, in redelijk lange hoofdstukken. Dit is totaal niet storend, want in ieder hoofdstuk voert Maïa gesprekken met hem, in cursief gedrukte passages. Een verrijking voor deze mooie roman. Je komt op deze manier veel over het leven van deze farao te weten.
Zelf ben ik in de tombe van Toetankhamon geweest, in het Dal der Koningen. Zeer indrukwekkend, en mede hierdoor is mijn liefde voor de Egyptische historie gegroeid.
Dit verhaal, overigens met een verrassend einde, zou zomaar waar gebeurd kunnen zijn. Wat mij betreft een aanrader!

Greet Beukenkamp (Haarlem, 7 augustus 1939) is een Nederlandse schrijfster.
Ze bezocht de Bloemendaalse Schoolvereniging en daarna het Kennemer Lyceum in Overveen. Ze volgde een opleiding voor onderwijzeres, waarna ze psychologie ging studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Nadat ze was begonnen toneelstukken te schrijven en regisseren voor groep 8 van de basisschool en deze waren uitgegeven, wijdde ze zich aan het schrijven van kinderboeken. In 1992 kwam haar eerste boek Een lange reis op korte pootjes uit en sindsdien heeft ze vrijwel elk jaar een boek uitgebracht.
Haar boeken Ontvoerd en De Kattenkwaadclub werden genomineerd door de Nederlandse Kinderjury. Op het ogenblik worden haar boeken uitgegeven door uitgeverij Clavis. (Hasselt, Amsterdam, New York)

Uitgeverij: Clavis
ISBN: 9789044827163
Aantal pagina’s: 440
Prijs: €21,95

[bol_product_links block_id=”bol_5723ca80a5236_selected-products” products=”9200000053301210″ name=”De jongen achter het masker” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.