De monsignore en de nazi – Arne Molfenter & Rüdiger Strempel

Het verhaal van de Vaticaanse Oscar Schindler

dit bloedstollende en waargebeurde verhaal van een Vaticaanse priester die ruim 60.000 mensen van de nazi’s redde, plaatst twee memorabele hoofdrolspelers tegenover elkaar: de Ierse monsignore Hugh O’Flaherty en de beruchte SS-officier Herbert Kappler. In het Rome van de Tweede Wereldoorlog spelen ze een ijzingwekkend kat-en-muisspel met als inzet de levens van duizenden joden en ontsnapte geallieerde krijgsgevangenen.

Dankzij lijsten, schuilplaatsen en spectaculaire ontsnappingen weet O’Flaherty de nazi’s steeds weer te slim af te zijn. Hij kan daarbij rekenen op de hulp van een betrouwbaar netwerk met daarin ook de Nederlandse priester Anselmus Musters, die in een folterkamer belandt maar niets lost. Het zijn heldendaden die tot nu toe grotendeels onbekend zijn gebleven, maar door dit boek de aandacht krijgen die ze verdienen.

De auteurs baseerden zich voor De monsignore en de nazi op grondig onderzoek, maar hun verhalende en meeslepende stijl geeft het boek de allure van een spannende roman. Meteen werpen ze ook een nieuw licht op de rol van het Vaticaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het resulteert in een boek dat niemand onberoerd zal laten.

De monsignore en de nazi vertelt het verhaal van de Vaticaanse priester, de Ierse monsignore Hugh O’Flaherty die duizenden joden wist te redden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij staat in zijn strijd vaak tegenover de beruchte SS-officier Herbert Kappler. Dankzij een vernuftige samenwerking weet de priester hele lijsten aan te leggen, schuilplaatsen te regelen, ontsnappingen te organiseren en mensen te redden.

Dit boek werpt een heel nieuw licht op het Vaticaan tijdens de periode van de Tweede wereldoorlog. Niet eerder werden de heldendaden van deze priester en zijn helpers zo beschreven in een boek. Een boek dat leest als een spannende roman, maar wel gebaseerd op waargebeurde feiten. Ook een boek over de Tweede Wereldoorlog, maar helemaal anders dan je zou verwachten. Toch een mooi verhaal, waar ook een rol is weggelegd voor de Nederlandse priester Anselmus Musters.

Uitgeverij: Lannoo
ISBN: 9789401425971
280 pagina’s
Prijs: € 19,99

 

written by

1 reactie op De monsignore en de nazi – Arne Molfenter & Rüdiger Strempel

  1. Een prachtig boek, waarin het gebeurde mooi en duidelijk beschreven is.
    Vooral ook de rol van de Nederlandse priester Anselmus Musters interesseerde mij in het bijzonder.
    Dit vanwege het gegeven dat deze Nederlandse priester afkomstig is uit de plaats Ossendrecht, een dorp gelegen in het westen van Noord Brabant.
    Dorpsgenoten en familie van Anselmus Musters waren tot heden niet op de hoogte van de heldenrol die hij tijdens de 2e wereldoorlog in Rome vervuld heeft.
    Als dorpsgenoot van deze priester ben ik trots op hetgeen hij gepresteerd heeft en tevens vind ik het boek dan ook een echte aanrader voor iedereen die hierin is geïnteresseerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.