De ogen van Kronos – Marie Rutkoski

Als haar vader op een kar wordt thuisgebracht met zijn hoofd in het verband, verandert het leven van Petra Kronos op slag. Twee jaar geleden heeft de prins van Bohemen haar vader de opdracht gegeven om de beste en mooiste astronomische klok van de wereld te bouwen. Haar vader, de magiër, de instrumentmaker die dieren van metaal tot leven kan wekken.
Nu is hij terug – blind! De prins heeft zijn zilverkleurige ogen gestolen, ze betoverd en draagt ze nu zelf. Waarom heeft hij zoiets afschuwelijks gedaan? Petra besluit naar Praag te gaan om dat uit te zoeken. Met haar tinnen spin Astrophil en drie glazen ballen, waarin haar beste vriend de bliksem heeft gevangen, gaat Petra op pad. In Praag raakt ze bevriend met de vingervlugge zigeunerjongen Neel, die sloten kan openen en overal binnenkomt.
Met zijn hulp vindt Petra een baantje aan het hof, daar is niets wat het lijkt; magie en werkelijkheid lopen er door elkaar en Petra kan er niemand vertrouwen. Bovendien ontdekt ze dat haar vaders klok krachten bezit die de wereld kan vernietigen…

Wanneer Petra’ vader Mikal Kronos na een half jaar terug naar huis wordt gebracht zonder zijn magische zilverkleurige ogen besluit Petra werk te zoeken in het kasteel van de prins en haar vaders ogen terug te stelen. Met list en bedrog weet ze in Praag terecht te komen waar ze de jonge zakkenroller en Roma Neel en zijn zus Sadie ontmoet. Ze nemen haar mee naar hun Roma kamp waarna ze in het kasteel waar Sadie al werkt een baantje voor Petra zoeken helaas gaat de zoektocht naar haar vaders ogen niet zoals ze had gehoopt en is ze na tijden in het kasteel te hebben gewerkt nog geen millimeter dichterbij de ogen. Totdat ze op een dag benaderd word door de mysterieuze John Dee die te veel over haar lijkt te weten en de reden van haar komst ook weet. Hij wil haar helpen als zij hem helpt, helaas bedreigd hij haar en haar familie om zijn zin te krijgen. Petra besluit hem te helpen en hopelijk zo zelf ook hulp krijgt om haar vaders ogen te vinden. Samen met Neel gaat ze op een hachelijke zoektocht door het kasteel om hopelijk zo te vinden wat ze zoekt.

Een heel mooi verhaal over een jong meisje dat uit liefde voor haar vader en zijn gaven een gevaarlijke zoektocht onderneemt. De liefde voor haar vader voel je door het hele verhaal heen. Door de vlotte, simpele maar vooral mooie schrijfstijl van Marie leest het zo makkelijk weg dat het wel een kinderboek lijkt, al is dat het natuurlijk niet. Vriendschappen worden gesloten en vijanden worden bevochten. Een ontzettend mooi en interessant eerste deel van een tweeluik en ik kijk uit naar deel twee.

Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 9789047701880
Pagina’s: 320
Prijs: € 17,95

 

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.