Hij heeft twee moorden bekend, maar nu zwijgt Guido T. De politie is er echter zeker van: hij is ook de ontvoerder van de zesjarige Max, die spoorloos is verdwenen.
De onderzoekers hebben echter enkel indirect bewijs. Zonder de verklaring van de verdachte loopt het onderzoek vast. Drie maanden na de verdwijning van Max plaatst het onderzoeksteam de vader, die erop gebrand is de waarheid boven tafel te krijgen, undercover als patiënt in het psychiatrisch gevangenisziekenhuis waar ook Guido T. zit. Zo kan hij toenadering zoeken tot de kindermoordenaar en hem een bekentenis afdwingen. Tenminste, als hij zelf zijn verstand niet verliest…

Max’ vader Till Berkhoff laat zich opsluiten tussen enkele van de gevaarlijkste psychopaten van Duitsland; van schizofrenen verkrachters tot sadistische moordenaars.
Dit heeft hij in het geheim geregeld, zodat hij dichter bij de kindermoordenaar Guido Tramitz in de buurt kan komen. Hij zal zijn vertrouwen moeten winnen, in de hoop dat de man hem vertelt waar hij het lichaam van zijn zesjarige zoontje Max heeft verstopt. Till wil verder met zijn leven, maar heeft daarvoor een stukje afsluiting nodig.
Alles moet stiekem, omdat geen enkele arts of politie-instantie toestemming zal geven voor deze zeer gevaarlijke missie.

De nieuwe identiteit die hij aanneemt is van een man die net zelfmoord heeft gepleegd, omdat zijn kind is gestorven. Waar hij alleen pas veel te laat achter komt, is dat de man wiens identiteit hij heeft overgenomen, een kast vol duistere en gevaarlijke geheimen met zich meedroeg.

Eenmaal binnen in de kliniek blijkt zijn leven al direct in gevaar en tevens lijkt het onmogelijk om iemand in de buitenwereld te kunnen bereiken. Terwijl meerdere mensen het op hem gemunt hebben, moet hij zich voordoen als Tramitz’ grootste fan. Maar wat hij echter niet kan voorzien, is dat Tramitz ongelofelijk slim en doortrapt is en hem al snel doorziet. Toch wil de kindermoordenaar hem wel helpen, maar niet zonder een belachelijke tegenprestatie van Till.

De patiënt vertelt het tragische verhaal van een man die er alles voor over heeft om zijn zoontje terug te zien, maar daarmee een waarheid boven tafel haalt die zo schokkend is dat het zelfs de lezer even van zijn stuk zal brengen. Telkens denk je te weten in welke richting Fitzek zijn personages zal sturen, om vervolgens door een wending weer totaal van je stuk te worden gebracht. Zijn beste werk tot nu toe, en tevens een boek dat je in één weekend uit leest, omdat je net zo graag als het hoofdpersonage Max wilt vinden.

Er zijn een aantal sterke personages in De patiënt, zoals de koelbloedige kindermoordenaar Guido Tramnitz en Max’ gebroken vader Till Berkhoff. In het psychiatrisch gevangenisziekenhuis leren we nog een aantal personages kennen, die allemaal een belangrijk onderdeel in dit ‘kat en muis’-spelletje hebben. De setting is ook perfect; corrupte medewerkers in de kille omgeving van een psychiatrische kliniek. De kliniek zit vol geheimen, verborgen wapens en het ademt een voelbare dreiging uit.

Koud, gruwelijk, schokkend en gewelddadig zijn de kernwoorden van deze ijzersterke psychologische thriller van meester auteur Sebastian Fitzek. Zeker een aanrader!

Over de auteur:
Sebastian Fitzek (Berlijn, 1971) studeerde Rechtswetenschappen en werkte als journalist en schrijver voor radiostations en tv-zenders. Van zijn psychologische thrillers zijn miljoenen exemplaren over de toonbank gegaan in niet minder dan negenentwintig landen.

Uitgeverij: The House of Books
ISBN: 978 90 443 5639 7
Pagina’s: 350
Prijs: €21,99

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.