De Ravenjongens – Maggie Stiefvater

Blue Sargent komt uit een spirituele familie, haar moeder is helderziende en kan de zielen zien van hen die gaan sterven. Blue heeft ze zelf nog nooit gezien, maar daar komt verandering in wanneer de geest van een jongen haar op een dag aanspreekt, zijn naam is Gansey. Hij blijkt een rijke student op de lokale privéschool Aglionby te zijn. De jongens van Aglionby staan bekend als de Ravenjongens en betekenen niets dan problemen.
Zolang ze zich kan herinneren heeft de spirituele familie van Blue haar verteld dat zij haar ware liefde zal vermoorden. Ze had nooit voorzien dat dit een probleem zou worden, maar nu haar leven verweven raakt met de sinistere wereld van de Ravenjongens, is ze daar niet zo zeker meer van…

Blue haar hele familie, dat wil zeggen haar drie tantes en haar moeder, heeft de ‘ziener-gave’ maar blue niet, het enige talent dat zij heeft is het versterken van andere hun gave’s. Vanaf jongs af aan komt iedereen met dezelfde voorspelling voor in blue haar toekomst namelijk ‘wanneer je je ware liefde kust, zal hij sterven’. Wanneer blue en haar tante Neeve op het kerkhof de wacht houden op Sint-Marcus avond ziet Blue plotseling wél een geest. Hevig geschokt loopt ze op aandringen van Neeve naar hem toe en vraagt zijn naam, tot haar schrik ziet ze dat het een ‘ravenjongen’ is. Haar tante legt haar uit dat de enige twee mogelijkheden waarom Blue nu juist hém wel kan zien zijn dat, ofwel dat Blue hem vermoord heeft of dat hij haar ware liefde is en sterft door haar kus.

Gansy is een ‘ravenjongen’ die naar school gaat op Aglionby en die goed op weg is bovennatuurlijke dingen te ontdekken. Hij is vast van plan om de leylijn, een denkbeeldige lijn voor het bovennatuurlijke, aan al zijn ontdekkingen toe te voegen. Maar wanneer hij op de leylijn opnames heeft gemaakt en ineens zijn eigen stem hoort en dat van een meisje schrikt hij zich rot en hij snapt er niets van hoe dit kan of wie dat meisje is. Maar Blue en Gansy zijn niet de enige die op zoek zijn naar de leylijn en haar magie onderzoeken. Ook een leraar van Aglionby, Barrington Whelk, heeft daar zijn interesse liggen en krijgt een schok als hij ontdekt dat hij niet de enige is die het onderzoekt. Maura haar moeder wil dat Blue bij de ‘ravenjongens’ uit de buurt blijft, maar Blue denkt daar anders over en besluit de jongens te helpen in hun zoektocht naar de leylijn en haar geheimen. Blue raakt bevriend met de ‘ravenjongens, Ronan, Gansy, Adam en Noah en samen gaan ze op onderzoek uit. Er gebeuren steeds meer rare dingen als ze op onderzoek uit gaan en Noah maakt soms opmerkingen naar Blue waarvan ze niet van snapt waar ze op slaan, tot ze op een gegeven moment alle stukjes in elkaar past en ontdekt wat er werkelijk met Noah aan de hand is.

In de Ravenjongens volgen de vreemde en magische dingen elkaar in rap tempo op.
Het begin is soms een beetje warrig maar na een paar hoofdstukken zit je er helemaal in.
Heel mooi omschreven vind ik de voorzichtige verhouding tussen Blue en de jongens die naarmate het verhaal vordert sterker word en daarmee ook grappiger. Stuk voor stuk hebben alle karakters in het boek hun eigen charme, Ronan is bot op het onbeschofte af maar daar leer je ‘mee omgaan’, de ander lijkt de leider van het stel en Blue noemt hem in het begin ‘President mobiel maar later worden ze closer door hun gezamenlijke interesse, Adam is de verlegen jongen en word verliefd op Blue en Blue op hem en dan heb je nog Noah die een aparte verschijning is en soms onverklaarbaar snel “verdwenen” kan zijn. Je moet echt in het boek komen maar als je er eenmaal in zit vlieg je erdoorheen.

Uitgeverij: Moon
ISBN: 9048818346
Pagina’s: 364
Prijs: € 17,95

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.