de-sekte-mariette-lindsteinOp een klein eiland aan de Zweedse kust heeft zich een New Age-beweging gesetteld. Hun charismatische leider, Franz Oswald, ontwikkelde de doctrine ViaTerra, die een onweerstaanbare aantrekkingskracht heeft op beroemdheden en vooraanstaande politici. Sofia Bauman, net afgestudeerd aan de universiteit, raakt gefascineerd door de leer van ViaTerra. Ze is gecharmeerd van Oswald en accepteert de baan die hij haar aanbiedt.

Wanneer de idyllische zomer ten einde loopt en een ondoordringbare mist het eiland opslokt, vraagt Sofia zich af of ViaTerra wel zo’n nobele beweging is als ze aanvankelijk dacht. Er lijkt echter geen weg terug naar haar oude leven. Want niemand kon ViaTerra ooit verlaten.

In De sekte volg je Sofia, een intelligente meid die iets of wat last heeft van een minderwaardigheidscomplex. Ze is dan ook vatbaar wanneer Oswald, de leider van de sekte ViaTerra, haar weet te paaien en haar naar het eiland te krijgen waar zijn sekte huist. Oswald beloofd haar gouden bergen en een baan waarvoor alleen zij geschrikt lijkt te zijn. Sofie gaat mee, maar eenmaal op het eiland wordt ze meegezogen in de sekte. Sofie beseft dat ViaTerra niet zo onschuldig is als ze ad gedacht, maar wegkomen van deze vreemde beweging lijkt onmogelijk. Het is tenslotte nog nooit gebeurd dat leden de sekte zomaar konden verlaten, zou het Sofie wel lukken?

De schrijfster van De sekte, Marriette Lindstein, zat zelf zo’n vijfentwintig jaar bij Scientology beweging en kan dus tot in detail beschrijven hoe een dergelijk beweging in elkaar steekt. Het is bijzonder om te lezen hoe de leider van de sekte zijn aanhangers weet te manipuleren en te transformeren tot een stel marionetten die doen wat hij ze zegt. Hoe zij los gemaakt worden van vrienden en familie en steeds minder tegen straffen, mentaal geweld en onderdrukking ingaan. Dit verhaal is niet waargebeurd, maar de invloed van de schrijfster en haar sekte verleden zijn tussen de regels door duidelijk voelbaar. Een spannend, soms zelfs angstaanjagend boek dat je een kijkje geeft binnenin een sekte.

Uitgeverij: AW Bruna
ISBN: 9789022334164
320 pagina’s
Prijs: € 19,99

 

[bol_product_links block_id=”bol_5a621be26d138_selected-products” products=”9200000080650709,9200000075626236″ name=”De sekte – Marriette Lindstein” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.