Volgens chef Dokkoon Kapueak is Thais koken niet zo moeilijk en kan iedereen het leren.
In dit boek vertelt Dokkoon je precies hoe het moet, van de juiste bereidingswijze tot het herkennen van de goede ingrediënten. Het bevat meer dan 60 traditionele recepten – voor verse curry’s, pittige wokgerechten en zelfs een authentieke Thaise barbecue – die ze al haar hele leven lang kent uit Thailand en nu serveert in haar restaurant Boo Raan. In 2018 werd Boo Raan gekroond tot Aziaat van het Jaar door Gault&Millau. In 2021 kwam daar een Michelinstar bij.

Boo Raan (Thais voor traditioneel) is een restaurant van chefkok Dokkoon Kapueak in Knokke-Heist, België. In dit prachtige kookboek deelt zij naast de lekkerste recepten ook de oorsprong van het restaurant en lees je veel over de chef-kok zelf. Dokkoon, ook wel Koon genoemd, vertelt over haar jeugd in Ubon Ratchathan, een plaatsje in het noordoosten van Thailand, aan de grens van Cambodja. Als Koon 10 is vertrekken haar ouders naar Bangkok om daar te gaan werken, Koon wordt verder opgevoed door haar oma. Een strenge opvoeding, want Koon wordt veel diciplines bijgebracht. Op haar 16e volgt ze haar ouders en gaat ook naar Bangkok. Koon krijgt een baantje als afwasser in een visrestaurant en haar nieuwsgierigheid wordt gewekt als de chef haar betrekt bij het koken. Hij laat haar kennismaken met kruidenmengsels en laat haar meehelpen met koken. Op die manier leert Koon de kneepjes van Het vak.

Haar tante, getrouwd met een Belg, nodigt Koon uit voor een vakantie. Waar Koon eerst nog van plan is om terug te keren naar Thailand neemt haar leven een bijzondere wending; ze ontmoet de man van haar leven; Patrick. Patrick blijkt een ondernemer, foodie en vooral liefhebber van de Thaise keuken te zijn. Koon begint met het koken op evenementen, maar later besluiten ze samen het restaurant Boo Raan op te zetten. Ze beginnen met zijn tweeën maar al snel blijkt het succes te groeien en hun restaurant ook. Als personeel kiezen ze voor Thaise vrouwen die uit dezelfde regio komen als Koon. De kroon op hun werk volgt in 2016 wanneer ze een Michelinster ontvangen. Het kleine meisje dat begon met koken in Ubon Ratchathan is uitgegroeid tot een succesvolle chef-kok in Knokke-Heist. Hoe bijzonder kan een leven verlopen…

Naast het mooie verhaal van Dokkoon Kapueak staat dit mooie kookboek vol met de heerlijkste, traditionele Thaise recepten. Elk recept is voorzien van informatie over het gerecht over oorsprong en bereiding staat er ook een ingrediëntenlijst en natuurlijk de bereidingswijze. Deze is zo duidelijk dat vrijwel iedereen hiermee aan de slag kan. De prachtige foto’s van de gerechten en van Koon in aan het werk in de keuken of relaxed op het platteland maken het boek helemaal compleet. Een prachtig boek om te lezen, recepten uit te maken en om in je keuken te hebben.

Uitgeverij: Lannoo
ISBN: 9789401479226
224 pagina’s
Prijs: € 29,99

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.