1001004011806669
Futuristisch Chicago. De wereld van de zestienjarige Tris is opgedeeld in vijf zuilen die elk staan voor een bepaalde waarde: eerlijkheid, onbaatzuchtigheid, dapperheid, perfectie en intelligentie. Ieder jaar weer moeten alle zestienjarigen kiezen bij welke zuil zij de rest van hun leven willen horen. Tijdens de brute ontgroening moet Tris bepalen wie haar werkelijke vrienden zijn. Ook heeft Tris een geheim dat ze voor iedereen verborgen moet houden. Als de ogenschijnlijk perfecte maatschappij verhardt en tegenstellingen uitgroeien tot een steeds groter conflict, komt Tris erachter dat haar geheim levens zou kunnen redden, maar ook haar eigen dood zou kunnen betekenen.

De test van Beatrice gaat niet zoals geplant. De uitslag is niet definieerbaar, kortom Beatrice is ‘afwijkend’ en er word haar op het hart gedrukt dit geheim te houden omdat dit een zeer gevaarlijke uitslag is. Door de uitkomst van de test krijgt ze dus ook geen factie toegekend en moet ze zelf beslissen bij welke factie ze wil.

Er zijn vijf verschillende facties, Oprechtheid, Zelfverloochening (hierin is ze opgegroeid), Onverschrokkenheid, Vriendschap en Eruditie. De keuze die ze zal maken verandert haar hele leven, want hoe kan ze nou kiezen tussen een factie en haar familie? Als ze haar hart volgt raakt ze haar familie kwijt en als ze bij haar familie blijft is ze niet eerlijk tegen zichzelf.

Nadat ‘Tris haar keuze heeft gemaakt gaat ze met haar nieuwe factie naar hun domein, vanaf dat moment gaat alles zo snel dat ze het amper bij kan houden. Welke keuze ze ook zal maken, ze zal haar hele ‘zelfverloochenings- denkwijze’ moeten omgooien en de leefregels moeten vergeten om zich aan te passen in haar nieuwe factie.

De regel waar ze meteen de eerste dag al mee te maken krijgt is zonder represailles in de spiegel mogen kijken want dat is een teken van ijdelheid en past niet in het denkbeeld van haar oude factie zelfverloochening, maar hier in haar nieuwe factie mag ze gewoon ongegeneerd in de spiegel kijken en daardoor merkt ze meteen al dat je niet zomaar even overstapt op een nieuwe factie maar dat je hele wezen aangepast moet worden. In haar nieuwe factie is nog maar de vraag wie ze kan vertrouwen en wie niet.

Het ergste van alle tests zijn nog wel de angstsimulaties die ze moeten doorstaan, er word een serum ingespoten waardoor je in je ergste angsten terecht komt en daar moet je uit zien te komen door je angsten onder ogen te komen, maar of dat elke keer zal lukken? Vrienden blijken soms helemaal niet zulke betrouwbare vrienden en degene waar ze stiekem wel erg veel ontzag maar ook wel angst voor heeft, haar mentor Four, blijkt een heel ander persoon dan ze in eerste instantie dacht. Dat ze de uitslag van haar test geheim moet houden omdat het gevaarlijk is word haar steeds duidelijker.

Eric, nog een leider van de gekozen factie, is een gemene jongen en deinst er niet voor terug mensen pijn te doen om zijn zin door te drukken of zijn gezag te laten gelden. Op een bepaald moment beraamd de factie Eruditie een list om door een simulatie serum de Onverschrokken factie te gebruiken voor een ‘oorlog’, met als inzet de leefbaarheid verbeteren. Maar of dat de echte reden is voor deze factie om dit in gang te zetten…….

Het hele verhaal geniet ontzettende stroomversnellingen waar je in meegesleurd word en er niet meer uit komt, ook al zou je nog zo graag willen. Ik durf bijna wel te stellen dat de spanningsboog in het verhaal een allesbepalend ingrediënt is voor de lezer.Je wilt steeds sneller gaan lezen om maar te weten te komen wie er de overhand gaat krijgen en of alles lukt wat er gepland wordt. De spanning, de liefde, de keuze en persoonlijke verliezen worden in een rap tempo opgevoerd en sleuren je ongenadig mee door dit verhaal. Je kunt onmogelijk stoppen met lezen omdat je gewoon móét weten wat er gaat gebeuren met ‘Tris, Four en de anderen die ongewild in deze ellende worden meegesleurd. Vanaf het begin van het verhaal word je geboeid door het concept van dit verhaal, met bepaalde levensidealen, opgroeien en op je zestiende zelf mogen kiezen of je daar blijft of andere idealen hebt dat je ouders. Een erg mooie gedachten maar het brengt ook weer gemengde gevoelens met zich mee door de plotselinge verwijdering van ‘Tris haar familie.
Ontzettend goed en boeiend geschreven, mooi uitgewerkte personages en een nog mooiere leeservaring voor elke lettergek die van spanning en sensatie houdt.

Uitgeverij: Van Goor
Prijs: € 15,-
Pagina’s: 272
ISBN: 9047516834

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.