9200000020425326

Al zevenhonderd jaar lang wordt de mensenwereld met ijzeren vuist geregeerd door één persoon. Niemand is zijn leven zeker onder het tirannieke bewind van de koningin die met magie gedachten kan planten zo kan ze iedereen laten denken of zien wat zíj wil. En dat met verschrikkelijke gevolgen voor haar slachtoffers. Toch is er een gebeurtenis waarnaar elke bewoner van haar koninkrijk reikhalzend uitziet: de wedstrijd waarmee iedereen jong of oud, arm of rijk kans maakt zich de kroon toe te eigenen. Er zijn geen regels, slechts vijf proeven en één kans om het koninkrijk te winnen. Niemand verwacht dat de koningin, die tenslotte elke keer haar tegenstanders genadeloos wist uit te schakelen, zal worden verslagen. Totdat Thala, haar dochter, zich opgeeft voor de wedstrijd…

Nequel is hoofdarts en planter, hij draagt al jaren de zorg voor ‘de witte prinses’ Thala.
Thala zit al haar hele leven opgesloten in haar torenkamer, en er wordt voortdurend bloed bij haar afgetapt. Waarom ze bloed van haar afnemen weet ze niet en ze wil die verschrikkelijke tap dan ook onmiddellijk uit haar lijf hebben, deze aderlating maakt haar zo zwak dat ze meer dood dan levend is en waarom? Wanneer ze het voor elkaar krijgt om te ontsnappen aan haar bewaker, degene die haar en de tap bewaakt en op haar balkon geraakt komt ze oog in oog te staan met een immens grote sneeuwdraak. Wanneer hoofdarts Nequel eindelijk bij haar is doet hij haar geloven dat ze een ernstige ziekte heeft en dat de aderlating haar enige redding is, maar of dat de ware reden is valt nog maar te bezien. Het lijkt erop dat Thala een aangeboren instinct heeft als het aankomt op draken en haar moeder, de koningin Indaga genaamd, is hier op zijn zachtst gezegd niet blij mee.
Indaga wil er koste wat het kost voor zorgen dat Thala een angst houd voor draken maar waarom is dat zo belangrijk voor haar? Wanneer Thala hoort dat de sneeuwdraak gevangen zit wil ze erheen en dwingt Nequel om haar naar de draak te brengen, wanneer ze echter in de kerkers aankomen waar de draak zou moeten zitten ziet ze alleen maar een zielig bleek mannetje in de cel zitten en wil weten waar de draak is maar krijgt daar geen bevredigend antwoord op, wel voelt ze dat ze deze man wil redden van zijn lot, de doodstraf. In de cel naast de man zitten de Liften, deze wezentjes lijken op kleine zwarte misvormde draakjes maar zijn in werkelijkheid mislukte experimenten om vuurdraken te maken en gedoemd om klusjes voor de koningin en haar gevolg te doen, het zijn dus gewoon slaafjes van de koningin. Wanneer Thala naar de wezens kijkt hoort ze ze niet alleen piepen en grommen zoals ieder ander dat zou horen maar ze kan echt horen wat ze zeggen en ze wil degene die bij de tralies staat meenemen, de koningin denkt hiermee een goede slag te slaan om Thala haar angst aan te wakkeren en stemt erin toe. De man die ze van de dood gered heeft blijkt Ursus te heetten en zijn ware ik is anders dan ze ooit had gedacht. Wanneer de wedstrijd om de macht begint meld Thala zich vrijwillig aan om mee te doen en als vanzelfsprekend doet de kleine zwarte draak die Kandschwar blijkt te heetten ook mee en natuurlijk moet Ursus meedoen om zijn doodstraf te ontlopen. Tijdens de wedstrijd word Thala alles duidelijk over de ware ik van Ursus en over de reden waarom Thala al haar hele leven in haar torenkamer opgesloten zit. De wedstrijd eindigt in een strijd van leven of dood en de winnaar of winnares regeert de komende honderd jaar over het land. De koningin Indaga is ervan overtuigd dat ze weer met gemak de wedstrijd gaat winnen en raakt overmoedig waardoor Thala een grote kans lijkt te maken, maar of Thala en haar “gevolg’ werkelijk een serieuze kans maken is nog maar de vraag want niemand is zo sterk als de koningin.

Een ijzersterk debuut waarin je gedachten en gevoelens continu worden beïnvloed en gemanipuleerd en waarbij je bijna per hoofdstuk van gedachten verandert over de bedoelingen en gevoelens over en van de personages. Het hele verhaal is een ware strijd om de waarheid, en liefde, over wie er echt eerlijk is en wie er een dubbele agenda heeft. Het verhaal heeft zo’n sterke en vlotte voortgang dat je wilt blijven lezen, de eerlijkheid en betrouwbaarheid van de draken spat uit het verhaal vandaan en maakt het erg mooi om te lezen, samen met de schrijfstijl van An maakt dit dat je dit boek niet kunt wegleggen tot het uit is. Ik kijk ontzettend uit naar het vervolg ‘de drakenkoning’ om te lezen hoe het verder gaat in deze wereld van list en bedrog, liefde en macht.

Uitgeverij: Luitingh fantasy
ISBN: 9024562546
Pagina’s: 270
Prijs: € 16,95

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.