Het verhaal van Four

Het verhaal van Four geeft een kijk in het leven van Four (Tobias) uit de Divergent-serie. Veronica Roth onthult hierin nieuwe feiten en fascinerende details over deze hoofdrolspeler. Zijn verleden, zijn eigen inwijding en zijn gedachten over de nieuwe Onverschrokkene Tris Prior komen aan het licht in dit prachtig uitgegeven collectors item.

De eerste drie verhalen gaan over Tobias zijn leven wanneer hij nog niet is overgestapt en net is ingestapt naar Onverschrokkenheid. Andere verhalen gaan over zijn leven bij Onverschrokkenheid ten tijden dat Tris ten tonele verschijnt. De laatste vier verhalen gaan vooral over Tris uit het oogpunt van Four gezien.

‘De overstapper’
In dit verhaal lees je voor welke keuze Tobias komt te staan wanneer hij zijn keuze moet maken bij de verkiezingsceremonie. Zelfverloochening is altijd zijn factie geweest maar nooit zoals hij zelf is of wil zijn. Bij de kiesceremonie maakt hij een keuze die zijn vader het hardst zal raken en hem het verst bij hem weg haalt. In dit verhaal krijgt Tobias dan ook zijn bijnaam, Four, die in alle verhalen word gebruikt. In dit verhaal lees je ook waarom Four geworden is zoals hij is geworden. Je leest over zijn angsten, zijn herinneringen en paniek en leert waar hij vandaan komt. Erg mooi en sterk geschreven soms ook ontroerend vanwege de dingen die hem aangedaan zijn.

De aspirant’
In dit verhaal lees je hoe het allemaal begint voor de aspiranten van Onverschrokkenheid.
Het begint met een avond spelletjes spelen waarbij de leraren en aspiranten elkaar opdrachten moeten geven. Four’ opdracht is een tattoo laten zetten en dat doet hij, en goed ook. Wanneer de volgende dag zijn gevecht tegen een mede aspirant, Eric, aanbreekt is hij onzeker en bang totdat Eric iets tegen Four zegt dat ‘kortsluiting’ veroorzaakt en hij Eric ongenadig verslaat. Na dat gevecht heeft hij respect gewonnen, zowel van de overstappers als de onverschrokkene zelf. Wanneer Fout zijn simulatietest te snel en gemakkelijk doorstaat komen er leden van Eruditie langs om hem en Amar, zijn leraar, nogmaals te testen waardoor het noodlot voor Amar toeslaat. Ondanks of misschien wel dankzij het plotselinge verlies van Amar haalt Four al zijn verdere testen en is de hoogst geëindigde overstapper op de lijst. Een spannend geschreven verhaal dat je meeneemt naar Four’ eerste momenten bij Onverschrokkenheid, spannend meeslepend en ook verdrietig op sommige punten.

‘De zoon’
Omdat Four als hoogste is geëindigd krijgt hij de baan van Onverschrokkenheids leider toegewezen, maar door bepaalde ontdekkingen wil hij dat niet meer en kiest voor een andere baan. Wanneer hij op zijn kamer terug komt na een training ligt er een briefje op zijn bed voor een geheime afspraak. Four denkt dat het zijn vader is geweest die hem dit briefje heeft geschreven, maar wie hij daar zal ontmoeten is absoluut niet zijn vader en een grote schok voor Four. In dit verhaal kom je meer te weten over de achterbaksheid tussen de facties en hoe Four tussen zijn gevoelens en ingefluisterde gedachten heen en weer word geslingerd. Hij vraagt zich af wie er nog te vertrouwen is. Ook weer een erg scherp geschreven verhaal dat meer inzicht geeft waarom hij bepaalde keuzes heeft gemaakt of bepaalde dingen heeft gedaan.

‘De Verrader’
Dit verhaal overlapt de periode dat Tris in de trilogie haar intrede doet in Onverschrokkenheid.
Four probeert uit te zoeken wat Max en Jeanine aan het uitspoken zijn en dat resulteert in een behoorlijk spannend en tenenkrommend verhaal. Four wil zijn bevindingen delen over de plannen die Max en Jeanine aan het smeden zijn, van een ander horen wat hij moet doen. Maar wie kan hij vertrouwen met deze uiterst gevoelige informatie? Uiteindelijk besluit hij Tris in vertrouwen te nemen en verteld haar wat hij heeft ontdekt. Hij neemt haar eerst mee in zijn angstlandschap omdat hij meer van haar weet dan zij van hem en ze ontdekt wie de échte Four is, zijn angsten, zijn echte naam en meer. Ook dit verhaal is super geschreven en je zit met alle spanningen die erbij horen te lezen.

De laatste drie verhalen gaan over Four in de tijd dat Tris haar intrede doet.
In dit boek krijg je aanvullende informatie en inzichten in het leven van Four voordat hij overstapt naar Onverschrokkenheid. Ontzettend goed geschreven want je zit meteen weer in de wereld van Divergent. Veel schrijvers proberen dit te bereiken maar lukt het niet, Veronica Roth is het gelukt, zonder meer. Echt een aanrader om in je collectie te hebben. Scherp, spannend, ontroerend, snel en onthullend.

Uitgeverij: Unieboek spectrum – Van Goor
ISBN: 9789000335282
Pagina’s: 189
Prijs: € 15,00

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.