Alle rijken groeien en bloeien, behalve één: Tranendal. Vanuit dat rijk beraamt een afschrikwekkende heerser samen met het Leger der Onzichtbaren een nieuwe aanval op Fantasia en proberen ze alle kleur en vreugde uit het imperium weg te vagen. Lukt het Geronimo om samen met keizerin Alina en een paar trouwe bondgenoten deze vernietigende vergrijzing tegen te gaan?

Tijdens Geronimo’s vorige avontuur in Fantasia volbrachten Lorian en hij samen een belangrijke missie. Ze heroverden de Kroon, zodat het Goede kon terugkeren. Het verbaast Geronimo dan ook dat het imperium nog steeds niet veilig.
Keizerin Alina vertelt dat ze destijds het Kwaad niet volledig overwonnen hebben, omdat ze Tranendal niet hebben verslagen. Als Tranendal de aanval zal openen zal er nog geen korreltje stof overblijven van het Imperium.

Alina is niet van plan om af te wachten tot Tranendal het gevecht begint, maar wil het gevecht aangaan op de plaats waar het Grote Grijs in Tranendal ontstaat, om zo het probleem bij de kern te kunnen aanpakken. Hiervoor zullen ze een lange en gevaarlijke weg moeten afleggen door Tranendal helemaal naar het Louche Landhuis; waar het grijs word gecreëerd door een slechterik die niemand ooit heeft ontmoet. Geronimo besluit dat hij Alina niet alleen met begeleiding van haar tijger Kawan op zo’n gevaarlijke missie kan laten gaan en gaat met haar mee. Ook ridder Lorian gaat mee op zijn Smaragddraak Narek.
Tijdens hun reis zien ze dat complete rijken die grenzen aan Tranendal al zijn vergrijsd; iedereen is grijs, depressief, somber, egoïstisch en boos geworden en het land is verdord.

Onderweg komen ze veel sprookjesfiguren tegen; Kapitein Haak, de Boze Heks van het Westen, Alice en het Witte Konijn sluiten zich bij hen aan. De heks beschermd de groep met een toverspreuk, zodat ze veilig door Tranendal kunnen reizen en het Grote Grijs hen niet kan veranderen.
Dit is echter niet genoeg, gelukkig vinden ze de weg naar Merlijn. Hij helpt hen op veel verschillende manieren; door hen grijs te verven en hen het Plezierig Perkament mee te geven. Op dit Perkament staan 9 positieve woorden die ze absoluut niet mogen uitspreken in het Tranendal, omdat ze dan veranderen in een nul en nooit meer zichtbaar zullen worden.
Ze zijn echter nog maar net vertrokken of de slechte magie in Tranendal blaast de letters van het Plezierig Perkament door elkaar, waardoor ze niet weten welke woorden ze wel of niet mogen uitspreken. Dit maakt hun queeste bijna onmogelijk. Zullen ze hun missie kunnen volbrengen voor ze veranderen in nullen?

De cover is wederom bedrukt met een prachtige illustratie vol kleur en mysterie, de achterflap toont dat er veel personages uit diverse sprookjesboeken te vinden zijn in dit boek. Dit contrast viel gelijk op en ik vind het een erg mooie en mysterieuze voor- en achterflap van Fantasia 16.
Kinderen vanaf 7 jaar kunnen geen genoeg krijgen van de geur-pagina’s en de 3D-prenten, die zoals vanzelfsprekend bekeken moeten worden door een 3D-bril.

De illustraties zijn prachtig qua kleur en sommige springen er echt uit; zoals de illustratie waarop de groep grijs wordt geverfd door de zwevende kwasten van Merlijn, de transformatie van de monstereenden en de illustratie waarop je het Leger der Onzichtbaren staat afgebeeld; de stressbubbelblazers, neuzelende nettenwerpers en knotsende knuppelaars.

Dit 16e deel van de Fantasia-reeks weet de fans zeker te vermaken met een grote dosis humor, spanning en een geweldig avontuur waarbij allerlei verschillende personages – zowel goede als slechte – moeten samenwerken om Fantasia te redden. Het was zeker het wachten waard. Elk Fantasia boek is toch weer een pareltje op zichzelf.

Uitgeverij: TDM Publishing
ISBN: 978-94-6429-046-2
Pagina’s: 288
Prijs: €26,99

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.