image

Voor een juwelierszaak in de P.C. Hooftstraat houdt de politie een zwerver aan op verdenking van diefstal. Hij verzet zich hevig en een van de agenten gebruikt een nekklem, waarna de man in coma raakt. Rechercheur Maya Oliphant ondervraagt de agenten. Al snel blijkt dat hun verklaring ernstig afwijkt van een filmpje dat opduikt op internet. Wanneer vervolgens de zwerver in zijn ziekenhuisbed wordt vermoord, heeft Maya plotseling een moordonderzoek onder handen. Onder grote druk gaat Maya op zoek naar de identiteit van de zwerver. De speurtocht leidt haar dertig jaar terug in de tijd, toen een rechter in Alkmaar enkele zeer omstreden vonnissen uitsprak en daarna spoorloos verdween.

Maya Oliphant is werkzaam bij de rijksrecherche en krijgt een spoedopdracht. In de P.C. Hooftstraat heeft een zwerver een man en vrouw overvallen. Hierbij heeft een agent een nekklem gebruikt, waarna de zwerver nu in coma in het ziekenhuis ligt. Maya gaat op onderzoek uit, maar komt er achter dat de zaak heel anders in elkaar zit dan aanvankelijk werd aangenomen.
Na ondervraging van de agenten die bij de zaak betrokken zijn, duikt er plots op Facebook een filmpje op. Dit filmpje wijkt erg af van de verklaring van een agent.
Als de zwerver wordt vermoord in het ziekenhuis en er een mysterieuze brand ontstaat waarbij vijf slachtoffers vallen, is het opeens een moordonderzoek.
Een zaak waarbij opeens veel vragen rijzen. Maya wil eerst achter de identiteit van de zwerver komen. Bijgestaan door haar vrouw Inger, die met hun zoontje Zlatan op haar eigen houtje op onderzoek uitgaat. Maar of dit nu wel zo’n goed idee is…

Geïnspireerd door een zaak die auteur Boris Dittrich dertig jaar geleden zelf als rechter in Alkmaar meemaakte, heeft hij Halszaak geschreven. In een echtscheidingszaak werd een kind aan de moeder toegewezen en door diezelfde moeder vermoord, vertelde Boris in een interview.
Alleen de afloop was anders dan de de gang van zaken die hij in deze spannende thriller beschreef.
Dittrich heeft sterke personages neergezet, het echtpaar Maya en Inger zijn in deze thriller de hoofdpersonen. Beiden een drukke baan en dan is er ook nog de zorg voor hun zoontje Zlatan. Van rechercheur Bulut had ik wel wat meer achtergrondinformatie verwacht, hij speelt in dit verhaal toch ook een aanzienlijke rol.
Verder komen er veel maatschappelijke zaken aan de orde, zoals het homohuwelijk, bezuinigingen in de zorg en bij het politie-apparaat, en niet te vergeten de onderschatte gevolgen de kracht van sociale media.
Halszaak is een meesterlijke thriller, met korte hoofdstukken, een goede spanningsopbouw en een goed uitgedacht plot. Dat Dittrich kennis van zaken heeft en geloofwaardig overkomt is door zijn voormalig werk niet verwonderlijk. Bovendien heeft hij een mooie, beeldende schrijfstijl.

Boris O. Dittrich (1955) werkte als advocaat in Amsterdam, als rechter in Alkmaar en was jarenlang Tweede Kamerlid en fractievoorzitter van D66. Sinds 2007 werkt Dittrich voor Human Rights Watch, in New York en Berlijn. Eerder publiceerde Dittrich de thrillers Moord en brand en De waarheid liegen, die enthousiast werden ontvangen.

Uitgeverij: Cargo
ISBN: 9789023482000
Aantal pagina’s: 356
Prijs: €19,99

[bol_product_links block_id=”bol_59edcf75a50c4_selected-products” products=”9200000079921019,9200000083646022″ name=”halszaak” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.