Joanna, een alleenstaande moeder, hoort op het schoolplein dat een beruchte moordenaar een hernieuwd leven leidt in haar kustdorpje. Deze Sally McGowan was 10 jaar toen ze 48 jaar geleden kleine Robbie Harris doodstak – maar – er zijn geen foto’s bekend van na haar vrijlating. Dus wie is die moordenaar die nu tussen hen schijnt te wonen, die het moorden misschien wel niet verleerd is? Hoe ziet ze eruit? Joanna zal leren hoe gevaarlijk één gerucht kan zijn en hoe ver ze moet gaan om degenen van wie ze houdt te beschermen. Ze krijgt er spijt van dat ze ooit één woord heeft doorverteld.

Makelaar Joanna heeft er – vanwege haar verleden – bewust voor gekozen om haar zoontje Alfie alleen op te voeden. Met de vader van haar kind, Michael, heeft ze een ‘friends with benefits’ relatie.
Wanneer ze geschokt is door het nieuws dat kindermoordenaar Sally McGowan bij haar in het dorpje woont, besluit ze het internet te raadplegen om van alles over haar te weten te komen. Ze bestudeert de foto en elk krantenartikel over Sally McGowan en raakt zo geobsedeerd dat ze steeds meer vrouwen verdenkt. Als ze Michael verteld over Sally, gaat hij zelf op onderzoek uit en hij besluit dat hij een boek over haar wil schrijven, waarin ze haar verhaal kan doen. Als journalist heeft hij overal bronnen en weet hij allerlei informatie te bemachtigen. Informatie die – zonder dat hij het door heeft – Joanna en Alfie in gevaar brengen.

Terwijl Joanna haar best doet de nieuwe identiteit van Sally te ontmaskeren, heeft iemand het op Alfie en haar gemunt. Ze ontvangt dreigende tweets en een schoolfoto wordt zo bewerkt dat Alfie op dezelfde manier vermoord lijkt te zijn als Robbie. Degene die haar opzettelijk bang maakt en bedreigt wil duidelijk voorkomen dat ze verder graaft. Toch is Joanna zo geobsedeerd dat ze niet kan stoppen. Zij is degene die als eerste het gerucht verspreidde en degene die verantwoordelijk is voor iedereen die daardoor onterecht wordt aangezien als Sally en bedreigd wordt.

Het gerucht is een sterk doordachte psychologische thriller die je telkens heen en weer slingert tussen de vragen Wie is Sally en is ze nog gevaarlijk na al die jaren? Wat heeft haar ertoe gedreven om een klein jongetje te vermoorden? Wie bedreigt Joanna?
Kara licht gedoseerd de sluier op voor de lezer, om je vervolgens een einde aan te reiken die je niet (volledig) had aan zien komen. Ik benadruk hierbij ‘niet volledig’, gezien sommige onderlinge verbanden en gevolgen wel voorspelbaar waren, maar dit geld echter niet voor het merendeel van het boek en de ontmaskering van degene die Joanna en Alfie bedreigt. Het is ook niet storend dat sommige delen voorspelbaar zijn, want het verhaal is echt sterk in elkaar gedraaid; van de personages tot hun onderlinge relaties.

Zoals de titel al doet vermoeden draait de hele thriller om één gerucht. De kracht van Het gerucht is dan ook dat iedereen het wel herkent; dat één gerucht belachelijk opgeblazen kan worden en dat het levens kapot kan maken. Ik vind het ook erg realistisch en mooi dat er nadruk wordt gelegd dat in tijden van moord iedereen het elk jaar of bij elke andere moord weer over de moordenaar heeft, maar nooit over de familie van het slachtoffer en het slachtoffer zelf. Dit is heel onterecht, gezien een moord nooit alleen het slachtoffer alleen treft, maar er vaak genoeg als gevolg ook huwelijken stranden en broertjes/zusjes worden verwaarloosd.

In Het gerucht kijk je mee met Joanna, terwijl zij haar zoontje en Michael liefheeft en hoopt dat ze een relatie kan opbouwen met hem. Joanna’s zoektocht wisselt af met stukjes vanuit Sally’s oogpunt en meeslepende krantenartikelen. Tussen al deze spanningen en verdenkingen weet Kara een dosis romantiek te stoppen en de lezer ziet de relatie tussen Joanna en Michael prachtig opbloeien en een gezin weer compleet worden.

Over de auteur:
Lesley Kara is een alumna van de Faber Academy. Ze heeft gewerkt als docent in het voortgezet onderwijs. Nu woont ze in het kleine kuststadje Frinton-on-Sea. Het gerucht is haar debuutthriller.

Uitgeverij: The House of Books
ISBN: 9789044357394
Pagina’s: 301
Prijs: €21,99

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.