In dit praktisch handboek voor de onverschrokken jonge moeder deelt Nina Swaans onverbloemd haar ervaringen rond het moederschap. Ze geeft je een heleboel tips en tricks (en vertelt je ook welke adviezen je beter volledig in de wind slaat).
Snot, tepels, de vagina, wanhoop, ongevraagd advies, aambeien, … geen onderwerp wordt gewaarschuwd. Op een speelse en hedendaagse wijze laat Nina haar bedenkingen de revue passeren. Dit alles met een gezonde dosis relativering en een vleugje je m’en foutisme.

Het moederschap met twee vingers in de neus en één middelvinger in de lucht is een praktisch handboek boordevol humor en no-nonsense. Een perfect cadeau voor (aanstaande) moeders. Het bevat meer dan 100 tips en ideeën rond het moederschap. Swaans is eerlijk over alles en bewandelt paden die niet veel mensen bewandelen, zoals o.a. prenatale perineum massage en het gebruik van een snotslang. Dit boek staat boordevol tips voor allerlei onderwerpen; van ‘voormelken’ om pijnlijke tepels te voorkomen tot barnsteen bij het doorkomen van tandjes, van tips om de onvermijdelijke aambeien te voorkomen tot het voorkomen dat je emmertje overloopt.

Het mooie van dit boek is – los van de geweldige titel! – dat Swaans het geschreven heeft als babyshowercadeau voor haar beste vriendin. Ze schreef het ter inspiratie en het groeide uiteindelijk uit tot dit prachtige boek.
De tekst is speels geplaatst, net als de Mama Baas-boeken, horizontaal en verticaal en het gebruik van pijltjes en kleine stukjes tekst.

Naast de droge en onverbloemde manier waarop Swaans alles haarfijn voor je weet te beschrijven, legt ze de lezer tevens uit wat de enige echte lijst met inhoud van je luiertas zou moeten zijn (of niet, het is aan jou wat je met haar adviezen doet) en het belang van herhaling en dus rituelen voor je baby.
Ik vind het vooral fijn dat ze aandacht besteed aan de gevolgen van het laten huilen van je kind en waarom je dit beter niet kan doen. Hier ben ik ook nooit een voorstander van geweest, al kreeg ik telkens dat advies. Daarom is het wel fijn dat ze korte metten maakt met dat het laten huilen goed zou zijn. Ook het belang van reflecteren en relativeren komt aan bod, evenals goed voor jezelf zorgen en je partner extra waarderen in deze hectische tijd.

Swaans komt ook met een leuke tip om bij een kinderwens een ‘afscheidsfeestje’ te geven in de kroeg (mocht je daar vaak komen), gezien je leven drastisch verandert zodra je een kind hebt. Dit vind ik een heel mooi initiatief. Tevens heeft ze een geweldige tip betreffende het aanmaken van een e-mailadres voor je baby. Wil je weten waarom? Dan zal je het boek toch zelf moeten lezen.

Het moederschap met twee vingers in de neus en één middelvinger in de lucht is een waardevol, relativerend handboek dat puur uit het hart komt van Swaans. Die puurheid (en rauwe eerlijkheid) maakt in combinatie met de humor dit boek zo speciaal.
Tevens heb ik dingen geleerd waar ik voor de geboorte van mijn kinderen graag het bestaan van had geweten, zoals het ‘broedgoud’; een groot of duur cadeau dat sommige vrouwen krijgen nadat ze hun baby op de wereld hebben gezet, als beloning voor hun harde werk.

Over de auteur:
Nina Swaans (Amsterdam 1987) studeerde in 2015 af aan het KASK in Gent met grote onderscheiding en werd voor haar afstudeerproject bekroond met de Bruynseraede de Witte prijs. Ze werkt sindsdien als grafisch vormgeefster met een voorliefde voor typografie. Na haar studie bleef ze hangen in Gent waar ze een Oostendse zeebonk tegen het lijf liep met wie ze inmiddels een huis, tuin, aanloopkat én een reus van een zoon deelt.

Uitgeverij: Lannoo
ISBN: 9789401466684
Pagina’s: 123
Prijs: €17,99

 

 

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.