Miranda beschermt haar jongere zusje Lucia altijd. Lucia is slim en innemend, maar ook koppig en enorm impulsief. Als Lucia rond haar twintigste opeens stemmen begint te horen, moet Miranda haar zusje gedwongen op laten nemen. Met een scala aan medicatie komt Lucia er weer bovenop. Ondanks haar psychische aandoening ploetert ze daarna onstuimig en dapper voort. Ze leeft jarenlang groots en meeslepend en krijgt een kind, tot ze, onvermijdelijk, weer op de realiteit stuit. Miranda laat haar inmiddels zorgvuldig opgebouwde leven in de steek om opnieuw haar zus te gaan redden – maar alleen Lucia zelf kan besluiten of ze wel gered wil worden.

De twee zussen, Lucia en Miranda, hebben samen voor hun moeder gezorgd,die na negen jaar ziek zijn overlijd. De twee meiden zullen het vanaf nu met elkaar moeten doen. De jongste Lucia, trouwt al snel met haar geliefde, Yonah. Miranda weet niet echt wat ze van de man moet denken, maar elke keer als ze bij haar zus en Jonah op bezoek is ziet ze hoe gelukkig Lucia met hem is, en dat is het belangrijkste. Tot de dag dat Jonah naar Miranda belt, wat nooit voorkomt omdat Lucia altijd zelf belt. Hij verteld haar dat er iets met z’n vrouw aan de hand is en Miranda weet meteen dat het foute boel is, want dit is niet de eerste keer dat ze zo’n telefoontje krijgt. Lucia heeft weer een psychische terugval en zal gedwongen opgenomen worden. Wanneer het weer beter lijkt te gaan met haar en ze van de afdeling af mag, gaat Lucia ervandoor. Ze wil namelijk een kindje en Jonah wil haar dat niet geven. Ze ontmoet de jonge Manuel waarmee ze een dochter krijgt, Esperanza, simpelweg Essy. Het gaat een tijdje goed, maar dan gaat Lucia zich weer raar gedragen en Manuel word bang. Lucia word weer opgenomen. Miranda laat weer alles vallen om naar haar zusje te gaan en te zorgen dat alles nu wel goed gaat, dat ze niet wéér vroegtijdig word ‘losgelaten’ terwijl ze nog niet stabiel is. Helaas stuit Miranda op veel tegenwerking van de dienstdoende maatschappelijk werker, die leest de aantekeningen die Miranda over Lucia’s verleden heeft gestuurd niet en vind Miranda maar een opdringerig en betweterig type. Wanneer Lucia weer uit het ziekenhuis komt verdwijnt ze samen met Manuel naar zijn geboorte dorp en vanaf dat moment raakt Miranda de grip op Lucia stukje bij beetje kwijt.

Zowel Miranda als Lucia leven in twee werelden, Lucia vanwege haar ziekte en Miranda vanwege haar verantwoordelijkheidsgevoel voor haar zusje. Miranda laat elke keer haar leven, waar ze zo gelukkig mee is, vallen om voor Lucia te zorgen en Lucia kan niets anders dan zijn wie ze is. Een ontzettend mooi, verdrietig en hartverscheurend verhaal van de sterke band tussen twee zussen die op de slechte momenten hun allebei pijn doet. Hoe het boek geschreven is grijpt je aan, de stukken die tussendoor komen over het ‘normale leven’ dat anderen leiden, terwijl Lucia in haar eigen wereld leeft, is treurig door het grote contrast dat er in schuilt. Vrijheid tegenover gedwongen opgesloten zitten. Angst en verdriet zijn de twee grote delers in dit verhaal en dat komt overal in terug. De cover vind ik ontzettend mooi en innemend, een vlinder, verscheurd in twee kleuren net als het leven van Lucia. Lucia’s heldere momenten ontroeren je omdat ze op die momenten inziet en snapt, wéét dat haar wereld op sommige momenten niet klopte, het zijn de momenten dat ze zich schaamt, maar op de momenten dat ze ziek is niet meer weet wat ze nu weet. Het is allemaal zo mooi verwoord en geschreven dat je bijna in Lucia’s schoenen staat. Een prachtig maar ontroerend verhaal dat moeilijk weg te leggen is. Lee weet alles zo goed te omschrijven omdat ze zelf psychoses van dichtbij in haar familie heeft meegemaakt, daardoor heeft ze het boek echt die ware laag kunnen geven van wat mentale ziektes bij mensen aanricht.

Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
ISBN: 9789046824474
Pagina’s: 318
Prijs: € 24,99

[bol_product_links block_id=”bol_5d22f622665f0_selected-products” products=”9200000108666784″ name=”Het is hier zo mooi” sub_id=”Mira T. Lee” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.