image

Als in 2019 een onbekend virus toeslaat in Zweden, kan men nog niet vermoeden wat er daadwerkelijk aan de hand is. Het virus verandert mensen in rap tempo in psychotische wezens die alleen leven om met moord en doodslag hun basisbehoeften te vervullen, net zolang tot ook zij bezwijken aan de besmettelijke ziekte.

Rob en Selma, een Nederlands stel dat in Zweden woont op een afgelegen landgoed, weten zichzelf goed te beschermen. Samen met vier andere stellen hebben zij zich voorbereid op een ramp en ze doen er alles aan te overleven.

Meesterstrateeg Fahjeed Rashwan weet meer van het virus. Als duidelijk wordt wat zijn rol in het geheel is, ontvouwt zich een sinister verhaal waarvan de uitkomst onzeker is. Het zoeken naar een adequaat medicijn is een race tegen de klok en speelt zich af op het wereldtoneel, precies zoals Rolf Österberg dit al eerder beschreef in “De Al-Qaedaconnectie”.

We schrijven februari 2020, Arnskog in Zweden. Rob en Selma leven met vier andere echtparen op een afgelegen landgoed. Ver weg van het dodelijk virus dat zich razendsnel verspreidt over Zweden. Ze zijn op het ergste voorbereid en hebben voedsel, water en brandstof ingeslagen om de komende tijd door te komen. Helaas is het virus dichterbij dan ze verwacht hadden, er verschijnen besmette mensen aan het hek dat het landgoed omzoomt. Van mensen is eigenlijk geen sprake meer, door de besmetting veranderen mensen in psychotische monsters, die uit zijn op dood en verderf. Alleen door gasmaskers te dragen, kan men besmetting voorkomen.
Het is alweer zo’n acht jaar geleden dat Al Qaeda terreuraanslagen in Nederland pleegde. Cas van Daelen, indertijd coördinator terrorismebestrijding, heeft het roer radicaal omgegooid en is biochemie gaan studeren met virologie als specialisme. Dit komt hem natuurlijk nu goed van pas. Zeker als bekend wordt dat Al Qaeda ook nu weer achter deze terreuraanslagen zit. Met aan het hoofd de opvolger van Bin Laden, Ayman al-Zawahiri en de terrorist Fahjeed Rashwan. Ook zij zijn druk bezig om een vaccin te maken en het als wapen in te zetten.
Ondertussen wordt er een militaire operatie op touw gezet om de situatie in Zweden te verkennen en eventueel reddingsoperaties op touw te zetten.
Het virus verspreidt zich snel over de hele wereld. Zal er op tijd een vaccin gevonden worden?

‘Het Oslo-virus’ is een vervolg op de twee delen van ‘De Al-Qaedaconnectie’. Toch is het boek afzonderlijk heel goed te doen. Het is een dikke pil, maar zeer de moeite van het lezen waard.
We volgen Rob en Selma en de vier andere echtparen op het landgoed. Allemaal met hun eigen karakter en eigenaardigheden. Noodgedwongen aangewezen op elkaar, met de nodige spanningen en de drang om te overleven. Goed uitgediepte personages. Uitgebreide beschrijvingen van hun belevenissen.
Dan is er de verhaallijn van de oude bekende Cas, de viroloog, die samen met drie andere wetenschappers een vaccin probeert te zoeken tegen het dodelijke virus. Dat brengt ook de nodige problemen met zich mee als de politiek zich ermee gaat bemoeien.
We maken ook kennis met een groep militairen, die naar het vliegveld in Bentfors in Zweden vliegen om de balans op te maken. Ze worden door psychoten aangevallen en moeten noodgedwongen kapitein Oosting en sergeant Buisman achterlaten.
De terrorist Fahjeed Rashwan en de leider van Al Qaeda, Ayman al-Zawahiri zijn de bedenkers van het virus en hun verhaal loopt als een rode draad door het boek. De wetenschapper Saqib die aan het vaccin werkt, ziet het niet meer zitten en ontsnapt aan Al Qaeda.
Het is algemeen bekend waartoe de terroristen in staat zijn en hoewel het fictie is, het is allemaal behoorlijk beangstigend om te lezen. Dit verhaal zou akelig dicht bij de realiteit kunnen komen.
Österberg heeft een fijne schrijfstijl, hij schrijft zeer gedetailleerd en met kennis van zaken. We reizen met hem mee de wereld over, van Scandinavië naar het Midden-Oosten. Soms met ingehouden adem van de spanning. De verhaallijnen schuiven naadloos in elkaar om te eindigen in een spannende finale.
Ik verheug me weer op het vervolg…als ik het laatste gedeelte van de epiloog mag geloven.

Rolf Osterberg (pseudoniem) bracht zijn kinderjaren in Zweden door, maar verhuisde op tienjarige leeftijd met zijn ouders naar Nederland. Al jong ging hij als vrijwilliger in het Nederlandse leger en bracht een aantal jaren door bij het Korps Commandotroepen. Hij raakte geïnteresseerd in het werk van de Verenigde Naties en verbleef voor de organisatie een aantal jaren in Afrika. Momenteel is hij fulltime schrijver en woont in Zweden.

Uitgeverij: Celtica Publishing Romance
ISBN: 9789491300394
Aantal pagina’s: 656
Prijs: €20,00

[bol_product_links block_id=”bol_5690045422125_selected-products” products=”9200000048735880″ name=”Het Oslo-virus – Rolf Österberg” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.