Joodse buren – Maria Boonzaaijer

Amsterdam 1943. Op een zondagmorgen snelt Josefien Langeveldt, moeder van acht kinderen, met haar doodzieke baby Lise naar de huisarts. Onderweg stuit ze op een razzia. Een radeloze jonge vrouw probeert haar zuigeling in Josefiens armen te leggen: ‘Red mijn dochtertje!’ Josefien vlucht in paniek weg. Haar weigering om te helpen blijft Josefien achtervolgen tot ver na de oorlog, als er beneden haar Joodse buren komen wonen.

Joodse buren vertelt het verhaal van de andere kant van de oorlog, van diegene die achterbleven. Josefien is moeder van acht kinderen. Wanneer haar dan jongste dochtertje Lise ernstig ziek is gaat ze naar de huisarts. Er is een razzia gaande en een Joodse vrouw vraagt Josefien haar dochtertje, ongeveer even oud als Lise, in veiligheid te brengen. Josefien weigert en zal hierna voor altijd last van haar geweten houden.

Fatsoen staat bij Josefien hoog in het vaandel. Zij voedt haar kinderen streng en netjes op. Ze probeert zich daar volop op te concentreren. Wanneer ze naar Lise kijkt denk ze vaak terug aan de Joodse moeder die haar vroeg haar kind te redden, maar Josefien weet deze gewetenswroeging steeds naar de achtergrond te drukken. Alles verandert echter wanneer ze nieuwe buren krijgen. Een Joodse moeder met een dochter van Lise haar leeftijd. In alle hevigheid komt haar geweten in opstand. Is dit de moeder met het dochtertje wat Josefien heeft geweigerd te helpen? Zij was ook Joods en haar dochtertje was immers van dezelfde leeftijd.

Lise is zich ondertussen van geen kwaad bewust en maakt kennis met haar nieuwe buurmeisje, die slechts enkele dagen in leeftijd van haar verschilt. In hun onschuld sluiten de meisjes een vriendschap. Josefien kan hier echter moeilijk mee omgaan. Naast de gewetenswroeging kan Josefien zich maar moeilijk de levensstijl van haar nieuwe Joodse buurvrouw indenken. Ze voedt alleen haar dochter op en werkt als naaister van toneelkostuums. Volgens Josefien kan dat nooit fatsoenlijk zijn. Ze probeert dan ook de vriendschap tussen de meisjes te verbieden, maar of dat het voor Josefien gewenste effect heeft?

Joodse buren is mooi om te lezen. Ook een verhaal over de oorlog, maar niet zozeer over de slachtoffers. Hoewel, ook bij Josefien heeft de oorlog zijn nodige sporen nagelaten. Zij zag hoe Joodse mensen in vrachtwagens werden geduwd en werden weggebracht. Ze hoorde de geruchten wat er met de Joodse mensen zou gaan gebeurden. Ze sluit haar ogen, de verhalen kúnnen niet kloppen, zo slecht is immers niemand. Door er niet over te praten, ook niet over te denken en alles maar weg te stoppen hoopt Josefien dat ze het kan vergeten. Niets is echter minder waar.
Een bijzonder mooi en ingetogen verhaal waarin naast de oorlog nog tal van andere onderwerpen een grote rol spelen.

Uitgeverij: The House of Books
ISBN: 9789044346039
Pagina’s: 304
Prijs: € 19,99

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.