20170209_084046

Serafina is twaalf. Ze woont met haar vader in de kelders van een groot landgoed. Niemand weet van haar bestaan af, en dat moet zo blijven.
Maar op een avond verandert alles. Serafina ontdekt dat er vreemde dingen gebeuren: er verdwijnen kinderen. En een vreemde man in een zwarte mantel dwaalt door de gangen van het kasteel.
Serafina slaat de waarschuwingen van haar vader in de wind en gaat op onderzoek uit. Maar haar zoektocht is gevaarlijker dan ze zelf beseft…

Serafina leid een afgezonderd en eenzaam bestaan met haar vader in de kelders van Huize Biltmore. Haar vader werkt daar als onderhoudsmonteur, terwijl Serafina in het duister op de muizen jaagt. Ze moet zich ten aller tijde verstoppen voor de bewoners van Huize Biltmore, omdat ze anders is dan andere kinderen. Serafina begrijpt niet waarom haar vader haar van de buitenwereld verborgen houd, maar gaat ervan uit dat hij het goed bedoeld.
Wanneer Serafina tijdens één van haar jachten een gedaante in een zwarte mantel een meisje ziet ontvoeren, wil ze het meisje graag helpen. Ondanks de lieve woorden die de man uitspreekt, lijkt het meisje na een lange worsteling volledig op te lossen in zijn zwarte mantel. De stank van de dood die volgt zegt genoeg. Serafina’s aanwezigheid blijft echter niet onopgemerkt en de man zet de aanval in. Op een haar na weet ze uit de zwarte mantel te ontsnappen en de dood te ontvluchten.

Wanneer ze alles aan haar vader vertelt, gelooft hij haar niet, tot haar grote teleurstelling. Hij wil dat ze zich blijft verstoppen en nooit het huis of de kelder verlaat. Serafina heeft echter andere plannen, zij wil op zoek gaan naar de identiteit van het meisje en zet alles op alles om haar te vinden.
Maar haar vader zet haar hele wereld op zijn kop door haar de waarheid te vertellen over haar herkomst; hij heeft haar als baby in het duistere bos gevonden. Ze heeft veel dierlijke trekken en is anders dan normale mensen. Ze is een wezen van de nacht. Dit gegeven zorgt ervoor dat Serafina aan zichzelf gaat twijfelen. Nu ze beseft dat ze geboren is in de duisternis, twijfelt ze aan welke kant ze staat; het licht of de duisternis.

Maar Serafina is dapper en de drang om de bewoners van Huize Biltmore te helpen zoeken naar het meisje is zo sterk, dat ze ervoor uit de schaduwen komt. Ze sluit vriendschap met de 12-jarige Braeden Vanderbilt, die haar vertelt dat er nog een meisje is verdwenen. In zijn pogingen om haar identiteit te beschermen belandt Serafina uiteindelijk bij hem in de koets, die door het bos waarin zij geboren is rijdt. Maar wanneer ze tijdens de rit door de man in de zwarte mantel worden belaagd en één van hen zijn nieuwste slachtoffer wordt, beseft Serafina maar al te goed dat de man of demon het op Braeden heeft gemunt. Ze heeft het sterke gevoel dat ze hem moet beschermen.
Zodra de hulptroepen arriveren moet Serafina zichzelf wederom verbergen in het bos. In plaats van terug te gaan naar het landhuis, besluit ze op zoek te gaan naar de man met de zwarte mantel, die zich ook in het bos verstopt. Dit is het begin van een reeks schokkende ontdekkingen waarbij ze regelmatig de hulp krijgt van Braeden en zijn trouwe hond Gidean. Tevens is dit een aanloop naar een gevecht tot leven en dood tussen Serafina en de man met de zwarte mantel…

Ik moet wel zeggen dat ik sommige stukken behoorlijk spannend vond, maar aan de andere kant kunnen kinderen van 10 jaar wel iets hebben.
Dat Serafina en de zwarte mantel meer dan 45 weken in de lijst als New York Times Bestseller heeft gestaan en door lezers is verkozen tot het beste boek van het jaar, verbaast mij niets. Dit komt onder andere door de mysterie over Serafina’s achtergrond en de man met de zwarte mantel, maar voornamelijk door haar kracht en onverschrokkenheid. De lezer voelt al snel dat er ook iets speciaals aan het personage Braeden is, en ik ga ervan uit dat we daar in het volgende boek meer over zullen lezen. Daarnaast verwacht ik dat Beatty het personage Serafina nog veel verder gaat uitdiepen in de volgende delen, gezien ze als heldin zoveel te bieden heeft.
De hele sfeer van het boek is duister, in mijn hoofd werd een grijze en mistige wereld geschetst terwijl ik aan het lezen was. Ik vind het een bijzonder staaltje schrijfkunst van Beatty, gezien hij dit bij de lezers voor elkaar kan krijgen. Daarnaast zijn de twijfels en emoties van Serafina bijna tastbaar, alsof je haar al heel lang kent. Prachtig geschreven!

Ik ben helemaal enthousiast over de merchandise van de Serafina-reeks, die in de speciale boekbox zitten (te bestellen via Celebrate Books). De ketting en het speldje trokken vooral mijn aandacht, deze sluiten mooi op het boek aan en zullen de doelgroep zeker aanspreken. Het kaartenspel, de sticker en het notitieboekje maken het geheel af, waardoor deze boekbox zichzelf zeer geliefd zal maken bij de jeugd!

Het tweede boek in de Serafina-reeks verschijnt in september 2017.

Uitgeverij: Lannoo
ISBN: 9789401438438
Pagina’s: 306
Prijs boek: €14,99
Prijs boekbox: €29,95 (celebratebooks.nl)

[bol_product_links block_id=”bol_589c2a0043daf_selected-products” products=”9200000061168330″ name=”Serafina en de zwarte mantel (deel 1) – Robert Beatty” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.