In Masterclass Dips laat Ramon Brugman met recepten uit meer dan twintig landen zien dat je met dips eindeloos kunt variëren. Met zijn ervaring als chef-kok en patissier bij onder andere Brasserie de Bank en zijn optreden als televisiekok bij programma ‘Binnenste Buiten’ mag Ramon zichzelf gerust master in de keuken noemen. In Masterclass Dips staan bekende klassiekers als tzatziki, mangochutney en baba ganoush, maar ook vernieuwende recepten zoals Zuid-Afrikaanse butternutspread en Russische groene ajika. Daarbij geeft Ramon de recepten van zijn favoriete dippers zoals Griekse dakos en Ethiopische injera. Masterclass Dips biedt voor ieder wat wils!

Chefkok Ramon Brugman heeft van 21 verschillende landen een aantal van de lekkerste en bekendste soorten dippers en 5 unieke dips en spreads verzameld en naar eigen smaak bereid. Het is in dit prachtige kookboek duidelijk te zien dat hij elk recept met zorg heeft samengesteld. Desondanks moedigt hij je wel aan om outside the box te denken en zijn recepten naar eigen smaak aan te passen.
Brugman legt bij veel gerechten de herkomst uit van belangrijke ingrediënten en hoe je hun smaak optimaal tot zijn recht kan laten komen. Hij geeft tevens tips die zeker onmisbaar zijn bij het bereiden van het recept; om al deze informatie overzichtelijk te maken staat dit onder de bereidingswijze met aparte kopjes en in een rood lettertype weergegeven.

Topper: de uitleg in het begin over de juiste consistentie van het deeg, gezien je dit veel zult maken.
Veel ingrediënten zoals laos, djeroek poeroet, semolina zijn tegenwoordig niet langer alleen in toko’s te koop, maar gewoon verkrijgbaar in de supermarkt. Hierdoor is het nog makkelijker om unieke excentrieke dips en dippers te maken in je eigen keuken.

Ik hou van dipjes en dippers, dus Masterclass Dips is voor mij een openbaring. Het staat vol met dippers waar ik nog nooit van gehoord had, zoals een malawach, wat lijkt op een dikke pannenkoek, terwijl hij in feite gemaakt is door dunne laagjes deeg die met boter aan elkaar geplakt zijn. Een aantal dippers bevatten deeg dat eerst gekookt moet worden voordat je ze afbakt in de oven, zoals new york pretzels en bagels.

Je leert niet alleen (vernieuwde) klassiekers maken, maar ook unieke recepten zoals het boerenkool stoofgerecht ‘Gomen wat’ en de vegetarische ‘Ye misir wot’ uit Ethiopië, de pittige kaasdip genaamd ‘Goremedip’ uit Zuid-Afrika of de ‘Ful medames’ spread uit Egypte.

De vormgeving is stoer en mannelijk; met rustieke afbeeldingen van de gerechten, die je zeker laten watertanden. Verder geen onnodige informatie of illustraties. Gewoon recepten van dippers, spreads en dips; wat je ziet is wat je krijgt. En laten we eerlijk zijn; dat verwachten we ook bij een kookboek van de stoere Ramon Brugman!

We hebben een aantal gerechten geprobeerd en onze toppers waren de pikelets, aioli, reibekuchen, papadums, de guacamole en de quesodip. En er staat ons nog een wereld aan smaken te ontdekken als we met de rest van dit prachtige kookboek aan het werk gaan.

Over de auteur:
Ramon Brugman (1976) heeft een fascinatie voor alles wat met eten te maken heeft. Hij werd bekend met zijn YouTube-filmpjes Bakken met Baard en heeft jarenlang gewerkt als chef-kok en patissier bij Brasserie de Bank in Harderwijk. Sinds 2015 is hij wekelijks te zien als televisiekok bij het programma ‘Binnenste Buiten’.

Uitgeverij: Overamstel | Carrera Culinair
ISBN: 978 904 884 797 6
Pagina’s: 160
Prijs: €16,99

[bol_product_links block_id=”bol_5cd1dd4a6eab4_selected-products” products=”9200000104885026″ name=”Masterclass Dips – Ramon Brugman” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

written by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.